НОВИНИ

Испания е на четвъртфинал след 8-голов трилър срещу Хърватия

bnt avatar logo
от Калоян Николов
18:00, 28.06.2021
5673
Чете се за: 09:05 мин.
Спорт
живо испания четвъртфинал голов трилър хърватия
Слушай новината

Отборът на Испания е петият четвърт финалист на УЕФА Евро 2020, след като победи Хърватия с 5:3 в истински голов трилър на стадион "Паркен" в Копенхаген! За място на полуфиналите "Ла Фурия Роха" ще срещне победителя от сблъсъка Франция - Швейцария!

Двубоят между "ватрените" и "Ла Фурия Роха" бе излъчен НА ЖИВО по БНТ 1, БНТ 3 и ОНЛАЙН на спортната секция на сайта bntnews.bg!

Срещата на "Паркен" започна с очаквано надмощие на Испания по отношение на владеенето на топката, докато Хърватия търпеливо чакаше своя момент да изненада иберийците на контраатака. След изиграването на първите 5 минути резултатът остава 0:0!

Първият точен удар към една от двете противникови врати бе на сметката на "Ла Фурия Роха". В 9-ата минута Анте Ребич извърши нарушение срещу Феран Торес в хърватската половина и главният рефер Джумейнт Чакър отсъди пряк свободен удар в полза на Испания. Зад топката застана Коке, който центрира в наказателното поле на Доминик Ливакович, кълбото попадна на главата на Сесар Аспиликуета, бранителят стреля с глава от плонж, но ударът му попадна право в ръцете на хърватския страж.

Испания бе много близо до това да открие резултата в 12-ата минута, когато Педри изведе Алваро Мората в хърватското наказателно поле, нападателят на иберийците напреда и пусна хитър пас с пета към Пабло Сарабия, който стреля, а топката се оплете във мрежата но от външната страна на вратата.

В 16-ата минута съставът на Луис Енрике матира хърватската защита с хубав извеждащ пас от Серхио Бускетс към Коке. Испанският халф се озова очи в очи срещу Ливакович и стреля, но право в краката на хърватския вратар.

Трикратният европейски шампион създаде още една опасна атака в 18-ата минута, когато Феран Торес центрира отдясно в хърватското наказателно поле, топката бе буквално поставена на главата на Алваро Мората, който стреля, кълбото се удари в ръката на Домагой Вида преди да отиде в ръцете на Ливакович. Реферът Чaкър не отсъди дузпа в полза на Испания.

Противно на демонстрираното на терена от двата тима Хърватия поведе в 20-ата минута, когато отбраната на "Ла Фурия Роха" върна една топка от центъра на терена към вратаря Симон, който не успя да я овладее и кълбото влетя комично в собствената му врата - 1:0 в полза на "ватрените"!

Окрилени от подаръка на испанския вратар, "ватрените" настървено тръгнаха да атакуват в предни позиции. Това доведе до отлично положение за Никола Влашич в 23-ата минута, когато хърватският нападател нахлу в наказателното поле на "Ла Фурия Роха" отляво и стреля, но вън от опасност за грешника Симон.

Агресивността и настойчивостта на "Ла Фурия Роха" даде резултат в 38-ата минута, когато многоходова испанска атака завърши с тежък удар на Хосе Гая, който бе спасен от Ливакович. Отбитата топка попадна в краката на Пабло Сарабия, който стреля веднага в горния ляв ъгъл на хърватската врата и възстанови паритета в срещата!

Изравнителното попадение на Пабло Сарабия се оказа и последното интересно събитие за първите 45 минути на стадион "Паркен" в Копенхаген и следователно двата тима се отправиха към съблекалните при резултат 1:1!

Второто полувреме започна по великолепен начин за състава на Испания. В 56-ата минута Педри направи страхотен индивидуален пробив, който достигна наказателното поле на Хърватия, полузащитникът подаде към Торес, който центрира. Топката попадна на глава на връхлитащия Сесар Аспиликуета, който разпечата за втори път вратата на Доминик Ливакович!

Хърватия нанесе първия си точен изстрел по посока испанската врата в 66-ата минута. Футболистите на Златко Далич организираха постепенна атака в предни позиции, която премина през Марсело Брозович, който продължи към Анте Ребич. Нападателят на "ватрените" завърши многоходовата хърватска атака с разочароващо слаб изстрел в ръцете на Унай Симон.

Секунди по-късно Хърватия създаде най-чистото си голово положение пред вратата на "Ла Фурия Роха". Испанските бранители проспаха нахлуването на Никола Влашич в наказателно им поле, което позволи на хърватския полузащитник да подаде към Йоско Гвардиол. Защитникът в "черно" стреля много опасно но Симон спаси!

Преднината на Испания стана класическа в 77-ата минута, когато Феран Торес получи великолепен 40-метрово извеждащо подаване от Пау Торес. Непокритият нападател на "Ла Фурия Роха" необезпокоявано нахлу в наказателното поле на ватрените и промуши топката между краката на Доминик Ливакович.

Хърватия се върна в срещата с попадение на Мислав Оршич в 85-ата минута след невиждан карамбол пред голлинията на Унай Симон. Изстрелът на Оршич се отби в тялото на Симон, но ВАР отреди, че топката е преминала голлинията и по този начин "ватрените" отново се размечтаха за обрат в срещата!

Втората минута от 6-минутното добавено време на срещата донесе неистова радост за Хърватия, когато момчетата на Златко Далич изравниха резултата чрез Марио Пашалич!

В 92-ата минута можеше да осъществи пълен обрат в срещата, но фалцовият удар на голмайстора Мислав Орсич мина на 10 сантиметра от горната греда на Унай Симон.

Четири минути по-късно Унай Симон направи поредното си ключово спасяване в срещата, когато Мислав Орсич центрира отдясно и топката се озова при Андрей Крамарич, който стреля моментално, но испанският страж се реаблитира с прекрасната си изява за нелепия автогол в 20-ата минута.

Испания отново поведе в резултата в 100-ата минута, когато Жорди Алба центрира от дясната страна на хърватското наказателно поле, топката попадна в краката на Алваро Мората, който с топовен изстрел реализира четвърти гол във вратата на Доминик Ливакович.

В 104-ата минута Испания реализира пети гол в срещата. Дани Олмо центрира остро отдясно на хърватското наказателно поле, топката попадна в краката на Микел Оярсабал, който хладнокръвно я вкара във вратата на "ватрените", въпреки че Ливакович успя да се намеси, но недостатъчно!

Стартовите състави:

Хърватия: Ливакович, Чалета-Цар, Ковачич, Модрич, Брозович, Влашич, Ребич, Петкович, Вида, Юранович, Гвардиол

Испания: Симон, Аспиликуета, Бускетс, Коке, Мората, Торес, Гарсия, Гая, Лапорт, Сарабия, Педри.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията по вписванията е обжалвала решението на съда за завръщането на Боби Михайлов
Агенцията по вписванията е обжалвала решението на съда за завръщането на Боби Михайлов
Пътят на 19-годишно момиче от Айтос до Олимпиадата в Токио
Пътят на 19-годишно момиче от Айтос до Олимпиадата в Токио