НОВИНИ

Италия е новият европейски шампион след драма с дузпи

италия новият европейски шампион драма дузпи
bnt avatar logo
от БНТ
22:21, 11.07.2021
21944
Чете се за: 06:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Италия е новият европейски шампион. „Скуадрата“ триумфира след изключително драматичен мач на Евро 2020, спечелен след изпълнение на дузпи срещу Англия. Срещата се игра на митичния стадион „Уембли“.

В редовното време и продълженията мачът завърши при 1:1. Попаденията реализираха Люк Шоу и Леонардо Бонучи, а при наказателните удари последната дузпа, която изпрати трофея „Анри Делоне“ в ръцете на италианците, изпусна младият 19-годишен Букайо Сака. За „трите лъва“ своите шансове пропиляха и двама от играчите, които се появиха на терена именно заради този компонент от играта – Джейдън Санчо и Маркъс Рашфорд.

Старши треньорът на „Скуадра адзура“ Роберто Манчини и неговият екип успяха майсторски да преминат през целия шампионат, започвайки ударно турнира, преминавайки през по-трудни мачове и дори серия от дузпи срещу Испания на полуфиналите, за да спечелят надпреварата.

Двубоят стартира ударно. Англичаните отбелязаха страхотен гол "още от съблекалнята". "Трите лъва" започнаха по мечтан за феновете им начин. Във втората минута на срещата Люк Шоу засече топката отблизо и от малък ъгъл за 1:0 след прекрасно центриране на Киърън Трипиър. Попадението на Люк Шоу е най-бързият гол, отбелязван на финал на Европейско първенство (1.57 минута), както и първият му за националния отбор на Англия.

В голяма част от мача на "Уембли" валя дъжд, който донякъде се отрази на играта.

В края на първото полувреме "Скуадрата" започна все по-често да поглежда към вратата на съперника, атаката започна да става все по-ефективна. В 47-ата минута Марко Верати стреля, но много слабо и не затрудни Джордан Пикфорд.

В 47-ата минута Рахийм Стърлинг падна в наказателното поле на Италия, след леко съприкосновение с Бонучи, но Бьорн Кайперс подмина ситуацията.

В 57-ата минута Джордан Пикфорд спаси мрежата си, този път след удар отблизо на Лоренцо Инсиние. Крилото на Наполи обаче стреля от много малък ъгъл.

Страхотно спасяване на вратаря на Англия в 62-ата минута, след като Федерико Киеза успя да стреля по земя покрай двама защитници.

В 67-ата минута Леонардо Бонучи се разписа за 1:1. След центриране от корнер се получи меле в наказателното поле, за да може защитникът на Ювентус да засече отблизо и да върне надеждите на феновете на "Скуадра адзура". Бонучи (34 години и 71 дни) се превърна в най-възрастния голмайстор на финал на Европейско първенство, побеждавайки предишния рекорд на Бернд Хьолценбейн през 1976 година (30 години и 103 дни).

В 73-ата минута Леонардо Бонучи изведе с близо 40-метров пас Берарди, но Джордан Пикфорд в последния момент успя да реагира и да избие топката.

В края на редовното време полугол фен нахлу на терена, което даде минутка отдих на играчите. Двата тима така и не успяха да излъчат победител след 90 минути на терена, което прати мача в продължения.

В 107-ата минута Джордан Пикфорд отново опази мрежата си след много мощен удар от фаул на Федерико Бернардески.

А в 113-ата минута се случи и една от най-спорните ситуации. Жоржиньо влезе изключително грубо, с бутоните напред, в крака на Джак Грийлиш, като съдията му показа само жълт картон.

Така се стигна до изпълнението на дузпи, от които краен победител излезе тимът на Италия. Точни за „сините“ бяха Доменико Берарди, Леонардо Бонучи и Федерико Бернардески, докато за англичаните от бялата точка се разписаха само Хари Кейн и Хари Макгуайър.

Голът на Бонучи се превърна в 13-и за "Скуадрата", което се явява рекорд за тима на големи международни турнири. По-рано отборът бе реализирал по 12 гола на световни първенства - през 1934, 1982 и 2006 г. Това е седмият финал в историята, когато в решаващия мач отборите не могат да излъчат победител в редовното време. Шампионите през 1960, 1976, 1996, 2000 и 2016 бяха определени в допълнителното време, а във финала на Евро 1968 първият мач завърши наравно и според регламента два дни по-късно се проведе преиграване на мача.

Стартов състав:

Италия: Джанлуиджи Донарума, Джовани ди Лоренцо, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини (к), Емерсон, Николо Барела, Жоржиньо, Марко Верати, Федерико Киеза, Чиро Имобиле, Лоренцо Инсиние

Селекционер: Роберто Манчини

Англия: Джордан Пикфорд, Кайл Уокър, Джон Стоунс, Хари Магуайър, Киърън Трипиър, Калвин Филипс, Деклан Райс, Люк Шоу, Мейсън Маунт, Хари Кейн (к), Рахийм Стърлинг

Селекционер: Гарет Саутгейт

Съдия: Бьорн Кайперс (Нидерландия)

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: Изборният ден приключи в спокойна обстановка
МВР: Изборният ден приключи в спокойна обстановка
Закриха Евро 2020 със стилна церемония (Снимки)
Закриха Евро 2020 със стилна церемония (Снимки)