НОВИНИ

Италия и Латвия шокираха двама от фаворитите на баскетболния Мондиал, САЩ и Германия продължават по план

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:50, 01.09.2023
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
италия латвия шокираха двама фаворитите баскетболния мондиал сащ германия продължават план
Слушай новината

Отборите на Италия и Латвия поднесоха двете големи изненади на старта на втория етап на световното първенство по баскетбол в Япония, Индонезия и Филипините, след като надиграха съответно два от фаворитите в турнира Сърбия и Испания.

В среща от група "I" "Скуадра Адзура" удари сърбите със 78:76 и по този начин затвърди тенденцията от последните години да побеждава "плавите" във важните мачове, след като това вече се случи на финала на олимпийската квалификация в Белград през 2021-а година, както и в осминафиналите на Евробаскет 2022. Над всички в днешния им сблъсък в залата Кесон Сити пък бе Симоне Фонтекио със своите 30 точки, а ветеранът Луиджи Датоме избухна с 10 поредни точки в края на третата четвърт, за да помогне на своя тим да заличи своя пасив, който в един момент бе достигнал 16 пункта при 44:60. По този начин италианците оглавиха подреждането в този поток с баланс 3-1, с какъвто са и сърбите, но "адзурите" имат предимство заради успеха си в прекия двубой.

Малко по-късно в Джакарта пък Латвия шокира действащия световен шампион Испания, надигравайки го със 74:69 в двубой от група "L". По подобие на двубоя си с друг европейски колос по-рано на Мондиал Франция скандинавците отново показаха много сърцата игра и след много силна последна четвърт наваксаха двуцифрено изоставане, за да стигнат до крайната победа, нанасяйки и първо поражение на "Ла Фурия Роха" от началото на шампионата в Азия. Давис Бертанс стана най-резултатен за латвийците с 16 точки, а Родионс Куручс добави 13. За Испания Вили Ернангомес завърши с 14 пункта.

В група "J" олимпийският шампион САЩ срещна най-сериозното си предизвикателство дотук на първенството в лицето на Черна гора, но все пак звездната селекция на Стив Кър стигна до победата след 85:73. Двата тима изиграха много равностойно първо полувреме, след което дори европейците имаха крехък аванс при 38:37, но след почивката американците бяха по-добрият отбор на паркета и в крайна сметка стигнаха до обрат, водени от Антъни Едуардс, който реализира 17 точки, докато за черногорците Никола Вучевич приключи с 18.

Междувременно, Германия също остана непобедена на Мондиала и записа четвърта пореден успех, надигравайки състава на Грузия със 100:73 в мач от група "К". До почивката резултатът бе 43:41 в полза на Бундестима, но през второто полувреме момчетата на Гордън Хърбърт се развихриха и вкараха близо 60 точки в коша на своя съперник, за да стигнат до победата. Маодо Ло бе над всички за германците с 18 точки, докато за грузинците Сандро Мамукелашвили вкара 19, но въпреки това страната му претърпя второ поражение в турнира.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задръстване по пътя за ГКПП "Кулата"
Задръстване по пътя за ГКПП "Кулата"
ЕК издаде разрешение за адаптирана ваксина срещу COVID-19
ЕК издаде разрешение за адаптирана ваксина срещу COVID-19