НОВИНИ

Иван Хиновски: Намалението на природния газ няма да окаже съществено въздействие върху цените

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 29.04.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

КЕВР обсъди цените, по които "Булгаргаз" ще продава природен газ за м. май, предложението е за 6,67% намаление на мегават или с 1,68 лв. Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум, заяви в "Още от деня", че това няма да окаже съществено въздействие върху цените.

Иван Хиновски - председател на Български енергиен и минен форум: Бих казал, в няколко процента се очаква спад в топлинната енергия, за електроенергията се очаква натиск за нейното повишаване, но това ще бъде в рамките на статистическата точност. Едва ли 2 процента ръст в цената на електроенергията или три, и спад на цената на парното с 6-7% би имало някакво съществено влияние върху нашия бюджет.

На въпрос защо при спад на цената на природния газ с 40%, цената на парното за потребителите ще бъде намалена минимално, Хиновки поясни, че тя се определя не само от цената на природния газ, а и от други фактори и механизми - топлофикационните дружества вече не получават безплатни квоти за въглеродни емисии, а трябва да си ги плащат, повишени са и заплатите на служителите заради отлив на работници.

Високите сметки за март обясни така: "Заради пандемията очевидно топлофикационните дружества и топлинните счетоводители забраниха конкретно отчитане на топломерите".

Сметките са изготвени по прогнозни разходи от миналата година, която е била по-студена.

Хиновски обърна внимание върху свободния пазар, където цената на електроенергията е два пъти по-ниска от тази на регулирания такъв.

Иван Хиновски - председател на Български енергиен и минен форум: Ние всички стоим на регулирания, защото смятаме, че там сме защитени.

И поясни, че регулираният пазар няма нищо общо със свободния - там излизат производители и купувачи на енергия. И когато предлагането е по-високо от търсенето или има рязък срив на търсенето, като в нашия случай поради кризата, тогава се появява един излишък, който се отразява в дневните баланси и цената се определя много по-ниска, отколкото много хора са очаквали. И посъветва малките индустриални предприятия да се насочат към свободния, тъй като се предвижда поне до края на годината голяма разлика в цените на регулирания и свободния пазар.

Какво още каза Хиновски, вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиан Петров, КТ "Подкрепа": Учениците няма да се върнат в клас тази година
Юлиан Петров, КТ "Подкрепа": Учениците няма да се върнат в клас тази година
Тризнаци, заченати по естествен път, се родиха в Добрич
Тризнаци, заченати по естествен път, се родиха в Добрич