НОВИНИ

До 23 млн. лв ще бъдат отпуснати за три проекта по производство на ваксини

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 29.04.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Държавната фирма "Бул Био" развива производството на лекарство в помощ на борбата с COVID-19 на основата на хлорохин фосфат. Правителството ще подкрепи с близо 23 млн. лв. фирмата, която разработва и ваксини и медикаменти. Това стана ясно след като премиерът Бойко Борисов посети Националния център по заразни и паразитни болести.


"Бул Био" произвежда БЦЖ ваксината, която стана популярна в месеците на пандемия. Работата на българската фирма е била оценена и от шефката на Европейската централна банка Кристин Лагарад.

Бойко Борисов - министър председател: Кристин Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина.

След като бе запознат с трите приоритетни проекта на "Бул Био" разширяване капацитета за производство на БЦЖ-ваксини, на серуми и на антитела, премиерът обеща финансова подкрепа.

Бойко Борисов - министър председател: В най-кратки срокове, след като обсъдим, предложенията ще финансираме тази програма, тези 3 програми. 22,23 милиона ще го обсъдим сега, но мисля, че както всички станахме свидетели, един вирус, един микроб може да унищожат света буквално. Да сложим пари на място, където в пъти да се увеличи капацитетът, иновациите и новите технологии, защото това е сектор, който ние в момента сме се доказали в цял свят. Радвам се, че работите на пълен капацитет. Ремонтите вървят.

Директорът на "Бул Био" обясни, че над 10 млн. лв са нужни за увеличаване капацитета за производство на БЦЖ-ваксини, чрез нови производствени мощности.

Д-р Румен Кофинов - управител на "Бул Био": В момента имаме съществуващо производство на БЦЖ-ваксина, което завършва ремонт, но става въпрос за удвояване на капацитета да стартираме изграждане на изцяло нова производствена линия с двоен капацитет от 4 млн. ампули... което трябва да го приключим до май месец догодина. Предвиждаме да го приключим до май месец догодина.

Вторият проект на "Бул Био" е за разширяване на производството на кръвни продукти, за който са нужни около 7,3 млн. лева за нова апаратура. И още.

Д-р Румен Кофинов - управител на "Бул Био": Третият проект, който е много важен и за нашето здравеопазване, това е производството на серуми от животни, от кон. Това са серумите за дифтерия. Производството на серуми за ботулинов токсин. Противозмийски серум.Когато го ухапе човек змия, трябва да бъде лекуван със серума на "Бул Био".

За третия проект са необходими около 4,2 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилено полицейско присъствие в Брестовица заради огнище на COVID-19
Засилено полицейско присъствие в Брестовица заради огнище на COVID-19
Все още не са ясни датите за изпитите след 7. и 12. клас
Все още не са ясни датите за изпитите след 7. и 12. клас