НОВИНИ

Поминъкът на 1, 5 млрд. души по света е застрашен заради пандемията

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:49, 29.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Почти половината работници по света може да изгубят поминъка си заради пандемията, предупреждават от Международна организация по труда. На фона на тревожната статистика поетапното разхлабване на строгите мерки по света продължава. В стремежа да се осигури безопасна среда, в Испания стигнаха до крайност, като напръскаха плажна ивица с разтвор, съдържащ белина.

Поминъкът на милиард и половина души по цял свят е застрашен, особено на онези без постоянен трудов договор. Това показват данни на Международна организация по труда.

Приходите на повече от два милиарда души с непостоянна трудова заетост вече са намалели със средно 60%. Експертите смятат, че този тип работници се нуждаят от спешна помощ. Един от най-засегнатите от пандемията сектори е туризмът.

Хайко Маас, министър на външните работи на Германия 3035: Кабинетът реши днес забраната за неналожителни пътувания и такива с цел почивка, да остане в сила до 14 юни. Решението трябваше да се вземе, защото на този етап не можем да предложим безопасно пътуване.

Срещу това решение протестираха днес германските туроператори.

Активната подготовка за летния сезон 2020 е започналa през септември миналата година. Заради COVID 19, обаче финансова възвращаемост на усилията им няма.

Клаудия Мадес, собственик на агенция за пътувания 3035: Това на практика означава, че ни е забранено да работим. Най-големият проблем, който засяга малките агенции и онлайн фирмите, които предлагат пътувания, е че ние сме икономическият сектор, който не е получил пари за работа, която вече е свършил.

В Чехия мерките са разхлабени, носенето на маски е задължително, но извънредното положение остава до 17 май.

От Прага призоваха за отказа от европейската Зелена сделка. Според чешкия премиер Андрей Бабиш, икономическите затруднения ще попречат на държавите да се справят с изискванията за намалявaне на вредните емисии въглероден диоксид.

Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия: Приготвям се за среща с другите европейски премиери, за да им кажа ясно, че сега Европа трябва да забрави за Зелената сделка и наистина да се концентрира върху коронавируса.

Плаж край испанския град Кадис беше напръскан с разтвор с белина. С помощта на трактори е обработена два километрова плажна ивица в неделя, ден преди децата да получат разрешение да излизат. Властите се извиниха за постъпката си, но щетите, които са нанесени на околната среда се необратими, коментират природозащитници. Дюните и прилежащата флора и фауна са унищожени. Обмисля се глоба за местната власт.

А един от най-старите увеселителни паркове в Дания - Тиволи, отвори врати безплатно за деца от детските градини.

Ларс Либст, изпълнителен директор на Тиволи: Това е нещо, с което можем да помогнем. Предлагаме голямо, красиво пространство, чист въздух, всякакви удобства.

В Швейцария децата под 10 години вече могат да прегръщат бабите и дядовците си - подобна забрана беше въведена в началото на пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежи от Пловдив помагат на семейства в нужда със своята кампания "Купи и дари в условия на пандемия"
Младежи от Пловдив помагат на семейства в нужда със своята кампания "Купи и дари в условия на пандемия"
10 нови случая на коронавирус у нас за днес, трима са починали
10 нови случая на коронавирус у нас за днес, трима са починали