НОВИНИ

Засилено полицейско присъствие в Брестовица заради огнище на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 29.04.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Сигурност и правосъдие

Пловдивското село Брестовица стана огнище на COVID-19. Броят на заразените там е 13 като за последното денонощие болните са 9. В селото има и първи смъртен случай - мъж на 70 години. Разрастването на огнището в селото наложи затварянето на част от ромската махала от полиция.

За момента няма напрежение в Брестовица, хората спазват инструкциите и са по домовете си. Само улиците, на които са разположени къщите на заразените са затворени от полицейски екипи. Достъпът до тях е силно ограничен.

След като вчера бяха установени 4-ма заразени, бяха направени тестове на 30 контактни лица. 9 от тях се оказаха положителни, очакват се резултатите на още 11. Сред заразените има дете на 9 години, което е в добро общо съсътояние без симптоми.

Заразата в Брестовица е внесена от чужбина от представители на двете фамилии.

Ген.Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Те са изолирани, карантинирани, всички са изследвани. Заразяването им се свързва с пристигане на хора от Германия и от двете фамилии.

Гинка Ламбова: Дойдоха си момчетата от Германия. Не бяха болни, никой. Те още като слизат от самолетите веднага ги изследват. Температура нямаше.

Тази нощ е починал мъж на 70-години от селото. Освен COVID-19 той е имал и придружаващи заболявания - исхемична болест на сърцето и артериална хипертония.

Живко Давидов: Чухме един човек е починал снощи, тук от махалата. Притеснително е. Иска се да спазваме мерките, да спазваме карантината.

Желязка Мишева: Всички се притесняват. Има някои не може да отиват на работа от хората. Не може. От къде ще взимаме да ядем.

Нарастването на заболелите наложи засилено полицейско присъствие в селото.

Павел Михайлов, кмет на община Родопи: Ще бъде ограничено влизането и излизането от тези две улици, за да нямат хората контакти с останалата част от населението.

И днес продължи тестването на част от контактните лица. Линейка дойде на място за транспортира до болница още един жителите на махалата.

Любен Радев, кмет на Брестовица: Всекидневно се чувам със семействата. Ще успеем да се справим с тази криза. Проявяват разбиране нашите жители.

Кварталът, в който живеят фамилиите, ще остане затворен докато не излязат резултатите на всички изследвани от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел започна нова наказателна процедура срещу Полша
Брюксел започна нова наказателна процедура срещу Полша
До 23 млн. лв ще бъдат отпуснати за три проекта по производство на ваксини
До 23 млн. лв ще бъдат отпуснати за три проекта по производство на ваксини