НОВИНИ

Избраха Франция за домакин на Зимните игри през 2030 година

Кандидатурата за Френските Алпи беше предпочитаният избор на МОК от юни насам.

томас бах никога сме обсъждали отмяна олимпиадата
bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 24.07.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Франция беше условно избрана за домакин на Зимните игри през 2030 година и сега трябва да предостави ключови финансови гаранции в срокове, определени от Международния олимпийски комитет, беше решено по време на Сесията на МОК в Париж.

Кандидатурата за Френските Алпи беше предпочитаният избор на МОК от юни насам, но поради изборите и настоящето служебно правителство страната не успя да предостави навреме необходимите държавни и регионални финансови гаранции.

По-късно се очаква Игрите през зимата на 2034 година да бъдат присъдени на Солт Лейк Сити (САЩ).

Президентът на МОК Томас Бах каза преди гласуването, че изборът е условен и договорът за събитието ще бъде подписан само след предоставяне на държавни гаранции.

В речта си пред Сесията на МОК френският президент Еманюел Макрон обеща да осигури финансиране за Зимните олимпийски игри през 2030-а и да повери тази задача на бъдещия министър-председател на страната.

"Бих искал да ви кажа за бюджетните гаранции на френското правителство за бъдещия организационен комитет. Ще помоля следващия министър-председател не само да предостави тези гаранции, но и да приеме олимпийския закон в новото правителство", каза държавният глава.

Той обеща, че подготвителната работа ще бъде завършена в срок, "в рамките на бюджета, в социален и екологичен план".

Макрон призна, че мнозина са "скептични относно сегашния модел на опазване на планините", практикуван във Франция. Той обаче изрази увереност в способността на екипа на бъдещия организационен комитет и на фирмите, работещи в региона, да осигурят необходимото ниво на подготовка за състезанието.

"Сега трябва да измислим нов модел, устойчив модел за хората, които живеят в планините, а също и за зимните игри. И това е уникална възможност за нас", каза Макрон.

Франция не е в състояние да предостави гаранции на МОК, откакто кабинетът, ръководен от Габриел Атал, подаде оставка миналата седмица. Френското правителство продължава да действа до назначаването на нов министър-председател, но не може да осигури предоставянето на държавни гаранции за Игрите.

Зимните игри през 2026 година ще се състоят в Милано и Кортина д'Ампецо (Италия).

Лятната олимпиада в Париж започва в петък. Лос Анджелис е домакин на изданието през 2028-а, а Бризбейн през 2032 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искри в Народното събрание около назначението на Николай Ненчев за посланик в Киев
Искри в Народното събрание около назначението на Николай Ненчев за посланик в Киев
Възстановено е движението след дерайлирането на влака София - Варна
Възстановено е движението след дерайлирането на влака София - Варна