НОВИНИ

Изгоря емблематична сграда в центъра на Благоевград (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 05.09.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Емблематичната за Благоевград сграда Купола горя днес. Пожарът в центъра на града е бил голям, изпепелен е целият покрив, щети има в клон на банка и заведение в самата сграда, и в още 6 търговски обекта наблизо.

Пожарът е избухнал около 6.00 часа в известната на всички в Благоевград сграда Купола. Огънят тръгва от едно от нощните заведения, които се намират там. Клиенти и персонал не е имало.

Хората от близките сгради бяха евакуирани от пожарникари и полицаи. Огнеборците успяха да овладеят огъня до обяд. А следобед започна оглед на щетите.

Рано сутринта жителите на централната част на Благоевград се събуждат от миризма на дим и звук на чупещи се стъкла.

Първо почнаха някакви гърмежи отдолу, почнаха да хвърчат стъкла отдолу от подземието, как се вдигна пожарът нагоре, не можах да разбера, разказва очевидец.

Огнеборците се бориха с пламъците над 4 часа.

Срещаме малко трудности, тъй като горят подпокривни пространства, които са обшити плътно с ламарина, и се налага къртене, обясни инж. Георги Пармаков - директор на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Благоевград.

Най-вероятната причина за възникването на пожара е късо съединение в електрическото табло на едно от заведенията.

Много е вероятно при превключване от изключване на електричеството и включване на СОТ-а нещо да е станало като късо съединение, но точно какви са причините ще се проведе разследване и ще се установи, каза Борислав Ковачки, районен прокурор в Благоевград.

Клиенти на банката, чийто клон е засегнат от пожара, са притеснени за сметките и спестяванията си.

Сред пострадалите търговски обекти са оптика, магазин за козметика и две заведения. Обектите са с щети по покривите и са наводнени от гасенето на пожара.

Заварихме вода, отгоре виждате всички какво е станало, да се
надяваме, че ще възстановим, надявам се от накъде да има някаква помощ, защото все пак виждате щетите не са малки. Проблемът тепърва предстои, защото този покрив, нали се сещате, влизаме в сезона на дъждовете и тепърва ще стават големите щети, за съжаление, каза Емил Ирибозов, собственик на едно от засегнатите заведения.

Благоевградчани с тъга гледат опожарената емблематична сграда, построена през 1976 г.

Това е най-големия пожар в града тази година. За потушаването му се наложи да бъдат мобилизирани 6 пожарни коли и почти всички служители на пожарната.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Чочев: Заварих страхотен колектив в националния тим
Ивайло Чочев: Заварих страхотен колектив в националния тим
Тошко Йорданов за заплахата към Ива Митева: Има странно съвпадение кога се случи
Тошко Йорданов за заплахата към Ива Митева: Има странно съвпадение кога се случи