НОВИНИ

Изложба в Бачковския манастир

bnt avatar logo
от БНТ
23:00, 12.08.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

28 творби с библейски образи и православни манастири показва в изложба в Бачковския манастир художничката Милена Велчева. Експозицията беше открита днес и е посветена на един от големите християнски мотиви и символи Преображението.

Духовни образи и манастири от България, Русия, Северна Македония, Румъния, Косово, Гърция и Атон вдъхновяват Милена Велчева. Тя е първият художник, излагал творби в най-големия православен храм в света "Христос Спасител" в Москва. Сега в святото пространство на Бачковската обител показва творби, обединени от Преображението - дни след големия християнски празник.

"Триизмерната символика, която съм търсела първо естествено - това велико библейско събитие Преображението, второто е стремежът на съвременния човек да се стреми към лично преобразяване и усъвършенстване, към търсене на далечни хоризонти, далеч от материализма, злобата и конфликтите. Като художник за мен е интересна трактовка, търсейки Преображението в самия творчески процес", споделя художникът Милена Велчева.

Мисли, чувства, спомени и представи за духовното пространство присъстват в част от платната.

"Интересно е съвременен художник, рисуващ манастира, да експонира изложба в един хилядолетен манастир, какъвто е Бачковският, в който всеки камък лъха на дух, лъха на история. Но може би това е най-истинското място за една такава изложба", допълни Милена Вечева.

Част от картините ще останат в Бачково и ще бъдат добавени към ценния фонд от християнско изкуство. Авторката дари на манастирската библиотека стара книга, дело на академичното и духовно перо на патриарх Кирил.

"Видях един богодаруван човек, един човек с таланти, дадени му от Бога и особено фина духовност, която струи от тези работи, една преживяна духовност, една ясна вяра и едно общение с Преображението, което е пример за всички християни", каза още епископ Сионий Велички, игумен на Бачковския манастир.

Пътят на изложбата, обогатена с нови творби, скоро ще стигне и до други свети места.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в английския град Плимът: Съобщава се за много жертви
Стрелба в английския град Плимът: Съобщава се за много жертви
Локо Пд напусна Лигата на конференциите
Локо Пд напусна Лигата на конференциите