Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Огънят в Рила е овладян

от БНТ
21:24, 12.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Огънят в Рила е овладян, но борбата за пълното му потушаване продължи и през днешния ден. Горски служители, пожарникари и доброволци цял ден са на терен.

Пожарът в Рила е тръгнал от собственоръчно направено огнище

Рано сутринта, около 70 души отново тръгнаха към труднодостъпните терени, за да се борят с пожара - с лопати, резачки и маркучи. Наравно с огнеборците и горските служители в планината бяха и десетки доброволци.

"Двама сме, аз и една колежка от университета и решихме да помогнем просто. Понеже видяхме във Фейсбук, че търсят доброволци и доколкото знаем никой друг не организира, организират се местни хора. Аз съм от Казанлък, момичето, с което съм, е от Пазарджик. Изравяме почва и я хвърляме върху тлеещото огнище", сподели доброволецът Стефан.

"Много труднодостъпен терен, вижда се долу, че гори, но са скали и няма как да се слезе. Явно ще трябва да се заобиколи и да се започне отстрани", разказва доброволецът Стоян.

Пожарът в Рила засегна около 20 декара гора в труднодостъпна местност. За окончателното погасяване на тлеещите огнища днес отново беше използван и вертолет "Кугар" от авиационна база Крумово.

Високо в планината вода се качва и с маркучи.

"Към момента пожарът е ограничен, овладян е, има единични огнища, които тлеят и работим върху тях основно. По периферията на пожара се наблюдава да не се възобнови. Пускаме линии с вода, за да може да се облива, за да не се допусне разпалване на нови огнища", допълни Никола Ангелов, главен лесничей в Държавно горско стопанство Самоков.

Основната версия за пожара, по която се работи, е човешка дейност. Пожарът е тръгнал от собственоръчно направено огнище. Наблюдението на терена, където е пожарът, ще продължи два-три дни след пълното му потушаване.

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Челси представи Ромелу Лукаку
Челси представи Ромелу Лукаку
Захлаждането продължава, вижте кога се завръща опасно горещото време
Захлаждането продължава, вижте кога се завръща опасно горещото време