НОВИНИ

Двойно убийство и необичайни погребални практики при разкопки на пътя Е-79 край Видин

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:39, 12.08.2021 (обновена)
20256
Чете се за: 05:45 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Непознати погребални практики засякоха археолози при спасителни разкопки на строежа на разширението на път Е79 край Видин. Учените откриха и двойно убийство от 2 век.

До река и плодородна земя - мястото е перфектно за обитание и учените безпогрешно се ориентирали къде по трасето на новия път ще засекат археология. Поредният инфраструктурен проект даде отново шанс на учените за мащабни археологически разкопки и задълбочено проучване на живота през различните епохи.

От енеолита та чак до Средновековието 10 - 11 век. Но голямата изненада дошла от некропола от втори век - или най-силният период на Римската империя, времето на Антониновата династия.

Но друго привлича вниманието на археолозите:

"Този гроб е много интересен, изпълнен е като зидан гроб и отделно е покрит с каменни плочи, които ние вече махнахме, за да проучим неговата вътрешност. Но най-интересната е тази водопроводна тръба, която е вградена, тя е била зазидана по времето, по което е изпълнено гробното съоръжение. И чрез това импровизирано съоръжение са говорили или са наливали нещо в тази тръба, за да си поддържат контакт със своя роднина", заяви ръководителят на археологическите разкопки Здравко Димитров.

В древен Рим подобна традиция рядко се среща – на места в Испания и самата Италия. Там дори тръбата e стигала до вътрешността на камерата. Но по нашите земи, подобно вярване до сега е непознато.

За първи път откриваме такава ситуация и затова ни е толкова интересна.

Учените свързват некропола със селището или комплекса, основано вероятно от ветеран на Четвърти Флавиев батальон. Негова надгробна плоча е открита наблизо. Но преди да стане некропол, мястото изглежда е било оживен производствен център за изпичане на керамика.

Това е една от най-интересните зони на обекта, голяма част е бил производствен център във времето, когато Римската империя настъпва и създава този долнодунавски лимес началото на първи век. Времето на император Август и след това дo Флавий. Първите настанявания на легионите в Рациария, в Виминациум и в т.нар. провинция Горна Мизия. И от това време открихме 6 пещи, тази е най-запазената. Ето виждаш тук много добре това е нейната скара, която е изцяло запазена, обяснява Здравко Димитров.

Пещите са за производство на керамика, в случая на т.нар. сива керамика. Самата пещ е направена от същата сива глина, навсякъде е осеяно с парчета от подобна керамика.

Около пещите археолозите научават подробности за живота по това време. Най-вече живота на обикновените хора, но с необикновени истории. Като например двойното убийство, което е станало тук през 2 - 3 век.

"Интересното е, че в тази пещ открихме два човешки индивида не погребани, а буквално набутани вътре във вече неизползваната структура на пещта. В доста така нехарактерна поза, т.е. не може в никакъв случай да става въпрос за гробен ритуал или за някакво погребение, а по-скоро за такива криминални случаи, убийства", допълни Здравко Димитров.

Убийство или наказание? Или и двете - следите в тази история са изстинали отдавна.

Но пък жилищните постройки наблизо, разказват за живота по времето на най-силния период на Римската империя.

Ето това е едно от тези интересни и много добре изглеждащи столчета от сива керамика т.нар. фруктиери - големи съдове с диаметър от поне 30 см, които са използвани в тази епоха в първи век, казва Здравко Димитров.

Използвани са вероятно за вино, ако се съди по многобройните останки от амфори в района. И знак са по-охолно и безоблачно битие.

Да, целият втори век, както и началото на трети, времето, в което е изградена тази сграда, е най-мирният период на Римската империя както и на този район тук. И най-богатият, разбира се. И тогава има такива земеделски комплекси, които са незащитени, неукрепени тъй като не е имало от какво да се пазят, допълва Здравко Димитров.

Нещата се променят в края на 3 век, когато римските части се връщат от Дакия и Рациария отново става граница на Римската империя. С това мирът приключва. Заради масовите варварски нашествия животът тук затихва няколко века.

Още за откритията на археолозите вижте ТУК

Още от рубриката "Новини от миналото"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японска шампионка ще получи нов златен медал, кметът на Нагоя нахапа нейния от радост
Японска шампионка ще получи нов златен медал, кметът на Нагоя нахапа нейния от радост
Частна мегаболница край София?
Частна мегаболница край София?