НОВИНИ

Измама с кръв: Жена от Варна плати 650 лева на мним кръводарител

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
21:03, 01.02.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията задържа 39-годишен русенец, който взел от жена във Варна 650 лева срещу уверението, че ще дари кръв. След като получил парите, мъжът не спазил обещанието си.

Близка на измамената жена се нуждаела от кръв от рядка група за животоспасяваща операция. Затова тя потърсила помощ в интернет.

“Затова е прибегнала до социална мрежа, в която има група, в която тя се е включила и е потърсила тази рядка кръвна група. Тя е търсила кръводарител и човек с фалшив профил се е отзовал, като е обещал, че срещу определена сума ще й предостави бележка за дарена кръв”, каза Светла Златева, говорител на ОД на МВР-Варна.

Измамникът, който живее в Русе и има богато криминално досие, поискал 650 лева от жената, които тя му превела.

“Той отново е поискал известна сума пари, които да бъдат преведени и така заедно с колегите от МВР-Русе, извършителят е бил задържан”, каза още Светла Златева, говорител на ОД на МВР-Варна.

Пред районните центрове по кръводаряване често могат да се видят хора, които предлагат кръводаряване на хора в нужда срещу заплащане. Измамниците разчитат на това, че хората, които търсят кръв са притеснени за живота на своите близки и са готови на всичко.

“Никой пациент, който има нужда от спешно кръвопреливане, не е останал без необходимата кръвна съставка. Затова съветвам близките да се успокоят, не да смятат, че ако не намерят кръвта, техният близък ще погине. Да помислят към кого да се обърнат. И да не се обръщат към вънстоящите хора”, каза д-р Жанина Йорданов, Районен център по трансфузионна хематология – Варна.

От Варненската районна прокуратура заявиха, че за измамата мъжът от Русе може да бъде наказан с 1 до 6 години лишаване от свобода.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър се раздели с полузащитника Осама Алу
Етър се раздели с полузащитника Осама Алу
Иван Русев и Илиян Стойнов се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнир по бадминтон в Иран
Иван Русев и Илиян Стойнов се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнир по бадминтон в Иран