НОВИНИ

Безплатен градски транспорт за децата до 14 години от днес

В Пловдив все още няма от новите карти

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:39, 01.02.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Безплатен градски транспорт за децата до 14 години от днес. И това нововъведение обаче не мина без проблем - макар облекчението да влиза в сила от днес, в Пловдив децата все още трябва да пътуват срещу билетче от 1 лев, тъй като картите не бяха доставени навреме.

От днес Стоян вече притежава своя първи официален документ:

"Вълнувах се и както каза мама се чувствах по-голям, защото това ми е единственият документ и първият. Обичам да пътувам с градския транспорт, защото седалките са удобни и има отопление."

Галина, родител: "Това облекчение определено ще се отрази добре на семейния ни бюджет, защото той ще пътува цяла година безплатно. Понякога има и повече от два пъти на ден ползване на градски транспорт."

Издаването на картата отнема около 4 минути. За целта не е нужно да присъства детето, но и дете не може да си издаде карта без родител.

"Когато за първи път родителят идва и на детето не е издадена карта, трябва да представи акт за раждане на детето, може и от мобилния телефон, снимка на детето, също от мобилния телефон и документ, с който родителят да удостовери, че има постоянен адрес в София чрез личната си карта или удостоверение от районна администрация за настоящ адрес", обясни Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

Анета, родител: "Досега закупувах карта на сина ми само и единствено при предоставяне на негова ученическа карта. Сега разбирам, че има допълнителни изисквания, Питам кому е нужно това и тази допълнителна документация не утежнява ли допълнително нещата."

В София децата, които могат да се възползват от облекчението, са над 80 000.

В Пловдив обаче все още не могат да се сдобият с документите. Надяват се в понеделник това да се промени.

"Разбира се, стига да не е фалшива информацията, че пътуват насам", увери Георги Стоилов, ОП "Организация и контрол на транспорта" в Община Пловдив.

Картите ще бъдат доставени или тази вечер, или утре сутринта.

"Организацията по разнасянето по всичките 5-6 бюра и подготовка с регистри, така че най-рано понеделник ще се започне с издаването на тези документи", добави Георги Стоилов, ОП "Организация и контрол на транспорта" в Община Пловдив.

От общината не очакват да има недостиг на карти.

По темата работиха: Цанка Николова, Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Русев и Илиян Стойнов се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнир по бадминтон в Иран
Иван Русев и Илиян Стойнов се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнир по бадминтон в Иран
Заложническа криза в Истанбул: Мъж с експлозиви нахлу в завод
Заложническа криза в Истанбул: Мъж с експлозиви нахлу в завод