НОВИНИ

Израел да публикува пълния доклад за смъртта на хуманитарните работници, настояват западните му партньори

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:55, 06.04.2024
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Призив към Израел да публикува пълния доклад за смъртта на седемте хуманитарни работници на благотворителната организация World Central Kitchen.

Това се случва, след като представител на израелската армия заяви, че ударът по конвоя е бил "груба грешка" и, че е било възможно да бъде избегнат. По случая вече има двама уволнени висши офицери. Според основателя на World Central Kitchen, няма как израелската армия да разследва "достоверно собствения си провал в Газа". Западни партньори на Тел Авив също настояват докладът да стане публичен. В началото на седмицата, при ракетен удар, загинаха седем хуманитарни работници - по един от Полша и Австралия, един палестинец, човек с канадско-американско гражданство, и трима британци. Ето позицията на израелската армия:

"Автомобилите на World Central Kitchen" са били добре маркирани. Камерите за наблюдение обаче не са могли да разпознаят логото на организацията. Тази трагична грешка е можело и е трябвало да бъде предотвратена. Атака срещу хуманитарни превозни средства е груба грешка, която се дължи на сериозен оперативен провал, грешна преценка и неправилни решения, атака, извършена в нарушение на стандартните оперативни процедури", посочи Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нургюл Салимова записа второ реми на Турнира на претендентките
Нургюл Салимова записа второ реми на Турнира на претендентките
Извънредно положение: Над 600 сгради са под вода след скъсана язовирна стена в град Орск
Извънредно положение: Над 600 сгради са под вода след скъсана язовирна стена в град Орск