НОВИНИ

Израел нареди нови евакуации на фона на ожесточени сражения

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:15, 11.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Израел нареди нови евакуации от Рафа на фона на ожесточени сражения в покрайнините на града, разположен в южната част на ивицата Газа. Съединените щати разкритикуваха Израел заради използването на американски оръжия в анклава. Засега обаче Вашингтон не спира оръжейните доставки.

  • Постоянни експлозии и стрелба край Рафа, съобщават местните

    Около 300 хиляди палестинци са напуснали източните квартали на Рафа след разпореждането на израелската армия в понеделник. Хората се насочват към разширената хуманитарна зона в Ал Мауаси. Евакуират се и журналистите. Блокът, където са обособени медиите, е включен тази сутрин в списъка за евакуация.

"Това е трудна задача заради цялото ни оборудване и непрекъснатата ни работа, особено по време на евакуация. Търсим безопасно място, където обаче да имаме електричество, интернет, условия за работа. Нямаме избор, но сме решени да продължим да предаваме", каза Нур ал-Суерки, журналистка.

Заради тежките сблъсъци между израелските сили и палестински бойци в покрайнините на Рафа, близките пунктове за доставка на хуманитарна помощ са блокирани. Десетки хиляди са принудени да бягат отново на север. Международни организации от седмици предупреждават, че затрудняването на хуманитарните доставки ще доведе до катастрофално нарастване на броя на жертвите сред цивилното население.

"Опасявам се, че ситуацията тук ще стане по-лоша, отколкото на север. Пунктът Рафа е затворен, ще умрем от глад".

Доклад на Държавния департамент критикува Израел, но не излезе с категорично заключение, че Израел е нарушил международното хуманитарно право, използвайки американски оръжия. В документа се посочва, че характерът на конфликта в Газа прави трудна оценката на базата на отделни инциденти.

"Когато има заключение, че е нарушено международното хуманитарно право, съществуват закони и политики в САЩ, които биха ограничили предоставянето на оръжия. Ясно е, че администрацията прави това, за да може да продължи доставките, въпреки някои специфични ограничения, например за 900 килограмови бомби. Затова няма никакви правно обвързващи заключения", посочи Джош Пол, бивш директор в Държавния департамент.

Разпространението на доклада беше забавено няколко дни заради последвалите дебати след публичното предупреждение от президента Байдън, че ще преустанови доставката на някои категории оръжия за Израел, в случай на мащабна офанзива в Рафа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виляреал победи Севиля с гол в 97-та минута
Виляреал победи Севиля с гол в 97-та минута
Гвоздейков се извини за хаоса на Централната жп гара
Гвоздейков се извини за хаоса на Централната жп гара