НОВИНИ

Израел започва кампания по поставяне на трета доза от ваксината на "Пфайзер"

Фани Аронова
от Фани Аронова
06:51, 30.07.2021 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

В Израел започва ваксиниране на хората над 60 години с трета доза на препарата срещу COVID-19 на "Пфайзер - Байонтек". Това е първата държава в света, предприела такава кампания в усилието да забави разпространението на силно заразния вариант "Делта" на коронавируса.

Начало на новия етап в предпазването от коронавируса даде израелският президент Ицхак Херцог. Той и съпругата му получиха трета доза от ваксината в болница близо до Тел Авив.

"Горд съм да открия тази кампания на правителството. Нека човечеството да си вземе урок, че трябва да се предпазваме взаимно", заяви президентът.

Премиерът Нафтали Бенет, който го придружи, каза, че това е новата мицва или религиозна заповед за всички - да ваксинират своите родители. Вече са ваксинирани близо 57 процента от израелците, но здравните власти отчитат, че с варианта "Делта" на коронавируса ефективността на ваксината на "Пфайзер-Байонтек" намалява. Доскоро новите случаи бяха няколко на ден, а сега са над 2000.

"Експертната комисия към здравното министерство одобри имунизирането с трета, подсилваща доза, на гражданите над 60 години. Решението се основава на изследвания и на повишения риск от вълната с варианта "Делта", каза Бенет.

Трета доза ще се предлага, ако са минали поне 5 месеца от втората. Израел на практика става опитно поле за прилагането ѝ , отбелязва Ройтерс. През август "Пфайзер" и "Байонтек" ще поискат разрешение за това от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутати протестират срещу зеления паспорт в Италия
Депутати протестират срещу зеления паспорт в Италия
231 са новите случаи на коронавирус у нас
231 са новите случаи на коронавирус у нас