НОВИНИ

Деца и юноши зад граница бяха наградени от Държавната агенция за българите в чужбина

bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 29.07.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина.

Стотици участници от българските общности зад граница се включиха в трите конкурса на агенцията – литературен, по пеене, за рисунка.

„Не е вярно твърдението, че този, който живее навън, не се интересува от България. Контактите със сънародниците ни зад граница, съвместните ни инициативи показват тяхната огромна обич и грижа за родната страна. Вдъхват ни увереността, че заедно – българите в България и българите в чужбина, можем да постигнем жадуваната промяна и да изградим модерна, просперираща и сигурна държава! Извървяхме първите крачки от пътя – най-трудните, защото изискват смелост и връщане на вярата, че може и по друг начин“, заяви Йотова.

„Духовната територия на нашата родина е много по-широка от географските ѝ измерения. България е там, където има българско самосъзнание, говори се и се твори на български език“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова благодари за усилията на учителите и родителите, които на свещения български език разказват на децата си вълшебната приказка за България.

„Която и страна да изберете за свой дом, не забравяйте своя корен. Не забравяйте, че сте потомци на велик народ и славна държава. Носете България винаги вляво – в сърцето“, обърна се вицепрезидентът към участниците в конкурсите.

Илияна Йотова благодари на Държавната агенция за българите в чужбина за съвместните културно-образователни инициативи. „Опитваме се заедно да сглобим като мозайка онези малки български части от целия свят, да изградим образа на България. Да приласкаваме все повече деца и млади хора към свещеното чувство – любовта към родината“, изтъкна вицепрезидентът и посочи част от общите проекти с агенцията.

Благодарност за доброто сътрудничество Илияна Йотова поднесе и към Министерството на образованието и науката. „Образованието е най-видимата част от работата ни със сънародниците зад граница“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова изрази своята признателност към всички българи в чужбина, които се включиха в организираните от нея виртуални инициативи през изминалата година – „Голи са без книги всички народи“ и „Будната България“. Продължават виртуалните срещи с български творци зад граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският модул "Наука" се скачи успешно с МКС
Руският модул "Наука" се скачи успешно с МКС
Миконос, Санторини и Родос в тъмночервената зона на COVID-19
Миконос, Санторини и Родос в тъмночервената зона на COVID-19