НОВИНИ

Да се ваксинираш, докато си на почивка - вече е възможно в курортите у нас

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 29.07.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Разкриха мобилни пунктове за ваксиниране и в морските ни курорти. Те бяха разположени в Слънчев Бряг, Поморие и Несебър. Основната идея на Регионалната здравна инспекция е туристите да се ваксинират, докато са на почивка.

Интересът обаче е слаб. Въпреки, че се предлагат ваксини на всички четири производителя, които са налични у нас, опашки от желаещи липсваха.

Днес възможност да се ваксинират имаха само българските туристи, тъй като чуждестранните нямат разрешение за постоянно пребиваване.

В пункта за ваксинации в Слънчев Бряг до обяд се ваксинираха едва трима души. Първа бе Галя Харитова, която работи в туристическия бизнес.

"Трябва да се имунизираме, защото сме на огневата линия. Ние сме на първа линия с туристите", каза тя.

Здравните власти отчитат плавно увеличение на болните. Част от положителните проби по Южното Черноморие са на чуждестранни туристи, които пристигат у нас със сертификат за ваксинация. Според главният държавен здравен инспектор е възможно в някои от случаите да става дума за фалшиви ваксинации и фалшиви документи.

"Все по-често се натъкваме не само в България, не си мислете, че сме измислили тези неща, на фалшиво направени изследвания и ваксинации, на издадени и закупени документи по какъв ли не начин. Така, че всеки един случай е отделен за себе си. Имунизираният човек може да носи вируса и може да бъде опасен за околните. Точно поради тези причини и към тях ние имаме ограничителни мерки", каза доц. Ангел Кунчев, гл. държавен здравен инспектор.

Делта вариантът на коронавируса се предава по-лесно, много по-заразен е и засяга по-младите, каза още Ангел Кунчев и изрази съжаление, че темпът на ваксинация е бавен. Според хотелиери, мярката с откритите пунктове за ваксинация в курортите е закъсняла.

"Тази мярка трябваше да бъде употребена още април месец, за да може да ни върши работа на нас. Сега е добре за зимните курорти. Специално от бранша тук се разбрахме да даваме награди и аз съм обявил лично по 200 лв. на човек да се ваксинира персонала", казва хотелиерът Румен Мончев.

Според здравните власти, ако някой реши да си постави първата доза ваксина, докато е на почивка, втората може да бъде поставена навсякъде, включително и в чужбина. Следващата седмица се очаква да бъдат разкрити мобилни пунктове за ваксинация във Варна и в курорта Златни пясъци.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Концерт на Софийската филхармония в Борисовата градина
Концерт на Софийската филхармония в Борисовата градина
Заев покани България да се присъедини към т.нар. "мини Шенген"
Заев покани България да се присъедини към т.нар. "мини Шенген"