НОВИНИ

Джорджо Киелини 14 години по-късно - отново срещу Англия, отново на "Уембли"

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:13, 10.07.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

23 март 2007 година - дата, която по всяка вероятност футболните фенове не свързват с нищо съществено.

Точно на тази дата обаче е изигран първият двубой на "Уембли", след като храмът на английския футбол бива напълно разрушен и изграден наново.

Мачът е между младежките отбори на Англия и Италия, а по трибуните има повече от 55 000 фенове, които наблюдават бъдещите звезди на футбола.

В състава на "адзурите" тогава има едно 22-годишно момче, родено в Пиза, на което вече се предрича бляскаво бъдеще.

Този талантлив бранител вече се е превърнал в титуляр в клубния си отбор Ювентус, който по онова време се подвизава в Серия "Б", след като е изхвърлен е там заради разкритията за скандала "Калчополи".

Става въпрос, разбира се, не за друг, а за настоящия капитан на националния отбор на Италия - Джорджо Киелини.

По онова време Киелини вече е добре познато име в Италия и дори вече е направил своя дебют и за националния отбор на "Скуадра Адзура".

Въпреки това, селекционерът на младежите Пиерлуиджи Казираги може да разчита на него за предстоящото Европейско първенство до 21 години в Нидерландия.

Роден лидер, Киелини извежда младите "адзури" с капитанската лента и както винаги е решен на всичко да не позволи неговия тим да допусне гол.

Тази негова борбеност обаче довежда до един сериозен инцидент, при който младия Джорджо разбива главата си. Капитанът обаче отказва да изостави своите съотборници и след няколко минути извън строя се завръща на терена, макар и с бинтована глава.

Играчът на Ювентус се задържа на терена до 62-та минута, когато е заменен от Доменико Кришито, въпреки желанието му да остане в игра през всичките 90 минути.

Самият двубой пък предлага страхотно зрелище, а крайният резултат е 3:3. С хеттрик за Италия блясва Джампаоло Пацини, чиято кариера впоследствие се разви в Интер и Милан.

Участие в срещата взимат още футболисти като Джеймс Милнър, Гари Кейхил, Ашли Йънг, Антонио Ночерино, Рикардо Монтоливо и Грациано Пеле.

14 години по-късно Киелини е единственият футболист, който все още продължава да се подвизава в националния отбор и е участник на Евро 2020.

Джорджо продължава да бъде лидерът на Италия и заедно с Леонардо Бонучи образуват сърцето на италианската отбрана, на която се дължи впечатляващата серия на "Скуадрата" от 31 поредни мача без загуба.

Отново на "Уембли", отново срещу Англия в неделя Джорджо Киелини ще изведе своите съотборници в един от най-големите мачове в своята кариера. Целта ще бъде само една - победа и триумф на УЕФА Евро 2020.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Велев: Сираков трябва да има решение за Левски
Емил Велев: Сираков трябва да има решение за Левски
Франция се връща към нощния живот
Франция се връща към нощния живот