НОВИНИ

Джудистът Марк Христов: Имам сили да спечеля златния медал на световното първенство

Българската федерация по джудо дава 20 хиляди лева за световна титла. От централата наградиха Марк Христов за бронзовия медал в Тел Авив

джудистът марк христов имам сили спечеля златния медал световното първенство
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:13, 23.02.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската федерация по джудо ще премира с 20 000 лева за злато от Световно първенство при мъжете и жените, обяви президентът Румен Стоилов.

Средствата са от федерацията и са извън тези, които държавата дава за световна титла. За сребро са предвидени 15 000 лева, а за бронз 10 000 лева.

Централата спази традицията и награди с 2000 лева Марк Христов за бронзовия медал от турнира за Големия шлем в Тел Авив преди седмица. Отличието е първо от подобен ранг за младия национал, който през 2022-а стана европейски шампион до 23 години и се нареди трети на континента при мъжете.

"Такива медали идват в точното време. Има моменти, в които в главата ми започват да се въртят разни мисли, а тези отличия са потвърждение, че вървя по правилния път. Всъщност, ако искаш да си номер 1, трябва да стигнеш до края и да победиш всички. Моите конкуренти видяха в мен заплаха още когато бях 17-18-годишен. Видях го в очите им. И други хора са ми го казвали. Въпрос на време е да се чувстват още по-застрашени", каза Христов на пресконференция.

Той разкри, че всъщност неговият баща и личен треньор Красимир Христов не му дава съвети какво точно да направи, а го оставя сам да стигне до изводите.

"Не ми дава готови отговори, иска сам да стигна до тях", допълни Христов.

Световното първенство е в началото на месец май в Доха, а дотогава Марк Христов и националите ще имат два турнира - в Ташкент и Анталия.

Същевременно, президентът на федерацията Румен Стоилов уточни, че останалите състезатели в отбора са здрави, в изключение на Янислав Герчев, койта има болки в ръцете и следващата седмица ще мине прегледи във Франция.

Той допълни, че все още федерацията не е получила средства по бюджета от спортното министерство за 2023-а, но изрази надежда, че скоро парите ще бъда преведени.

"За разлика от друг път със сегашното ръководство на министерството имаме много добра комуникация и работим добре", коментира още Стоилов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият полицай Венцислав Караджов, убил родителите си, излиза под домашен арест
Бившият полицай Венцислав Караджов, убил родителите си, излиза под домашен арест
Деян Ловрен сложи край на кариерата си в националния отбор на Хърватия
Деян Ловрен сложи край на кариерата си в националния отбор на Хърватия