НОВИНИ

Как се гласува с машини - демонстрация на ЦИК пред НС (ВИДЕО)

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:20, 30.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Предстои реализирането най-масовото машинно гласуване у нас. Обучението на членовете на секционни комисии как се използват устройствата продължава. От Обществения съвет към ЦИК отново дадоха шанс и на хората да опитат да гласуват с машина. Двете устойства в центъра на София предизвикаха голям интерес

"Много бързо, много лесно, за по-малко от половин минута гласуват избиратели, които за първи път виждат машина", каза председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

Едно устройство с три карти, за да се редуват. Гласоподавателят получава една от тях, избира, може да провери вота си, дори да го промени. Гласува, сгъва разпечатката и я пуска в непрозрачна кутия.

"ЕГН-то не пречи, много е лесно, много е просто. Макар и на възраст трябва да ги знаем тези неща. Избори ще предстоят сигурно и дано да влязат масово вече и ако се махнат хартиите, но ще гласувам машинно", каза Васка Йорданова.

Да видят и пипнат машината дойдоха и членове на комисии. В новата пандемична реалност общуват и се обучават по нов начин.

"Една вайбър група сме направили с още 10-ина колеги в район Подуене поне. Така че никой не казва, че на 100 % е подготвен, но основните неща по контролите на протокола, по самия проколол, макар че с тези суми е доста усложнен, ще се справим", каза председателят на СИК в 24 РИК София Борислав Василев.

Сумите включват резултатът от хартиения и машинния вот в общ протокол.

"Ето протокола от гласуването, което направихме сега - 11 гласували, 11 действителни гласа, 10 за кандидатски листи, 1 за не подкрепям никого. Това е протокола и тези данни обаче трябва да бъдат преписани от членовете на СИК в хартиения протокол. И едновременно с това трябва да бъдат преписани и преференциите. Там сигурно ще станат грешки", каза председателят на Обществения съвет на ЦИК Росица Матева.

"Тези, които са председатели, секретари и заместник-председатели да отделят по 1-2 дни преди изборите и да прочетат за 1 час нещата. За да ги схванат", каза председателят на СИК в 24 РИК София Борислав Василев.

А онлайн обучението продължава.

Вижте повече от демонстрацията на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България остана без защита за мача със Северна Ирландия
България остана без защита за мача със Северна Ирландия
Ексклузивни кадри: Заловиха голяма група нелегални мигранти край Пловдив
Ексклузивни кадри: Заловиха голяма група нелегални мигранти край Пловдив