НОВИНИ

Как се пресъздава обичаят "Иванови влачуги"?

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 07.01.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Ивановден е. Празнува почти всеки дом в България. И всеки от нас познава по няколко души с името Иван. Да са живи и здрави! А в павликенското село Караисен пресъздадоха обичая "Иванови влачуги". Това е вековна традиция, която в селото спазват всяка година на празника.

На Ивановден в павликенското село Караисен пресъздадоха обичая "Иванови влачуги". Това е вековна традиция, която в селото спазват всяка година на празника. Имениците, както и младите семейства, се "извлачват" до селската чешма, където се измиват със студена вода, като се вярва, че това ще донесе здраве и берекет през новата година.

Как се къпе булка на Ивановден?

По традиция на Ивановден в Караисен от рано сутринта на селската чешма се събират първо възрастните, а всички млади моми и ергени влачат към чешмата младоженците, които са сключили брак през изминалата година.

Те се поливат със студена вода за здраве, а след това задължително лице и ръце измиват и момите, и ергените. Вярва се, че така ще прогледнат и ще открият любовта.

Честит Ивановден!

"Всяка година ние си го пресъздаваме на тази чешма, това е третият ден от така наречените "Водици", мълчаната вода измива негативните емоции, които са се натрупали в хората, нарича се за здраве, за берекет, за добра мирна година и за всички добри неща", заяви Галя Личева, жител на село Караисен.

"Като основното в тази традиция е да може да се продължи родът, битът на хората и съвместното съжителство", допълни Стефан Николов, кмет на село Караисен.

В селото имен ден празнуват 20 Ивановци и 9 Иванки, а традицията повелява и те да бъдат "измити" за здраве на чешмата.

"Това е много хубав и голям български празник за всички Ивановци, а те мисля, че са най-много в България. Пожелавам си здраве, за всички българи по целия свят, да се заживее по-спокойно", каза още Иван Стойчев, жител на село Караисен.

В Караисен казват още, че е важно традициите да се спазват, защото през вековете те са ни помогнали да се съхраним като народ и по-лесно да преминаваме през трудностите.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров излиза в търсене на финал в Мелбърн в събота рано сутринта
Григор Димитров излиза в търсене на финал в Мелбърн в събота рано сутринта
Изготвен е механизъм за компенсиране на хората с по-ниска преизчислена пенсия
Изготвен е механизъм за компенсиране на хората с по-ниска преизчислена пенсия