НОВИНИ

Какви мерки взима МВР за сигурността в изборния ден?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:14, 01.04.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Над 20 000 служители на МВР ще охраняват вота в неделя.

Под полицейска охрана вече са транспортирани изборните книжа и печати до общините, а утре предстои да бъдат откарани и машините за гласуване. Полицията вече получава сигнали за изборни нарушения и вече има 34-ма задържани.

В неделя полицаи ще следят за реда не само пред обичайните секции, но и в ковид отделенията.

Над 20 000 служители на МВР ще охраняват изборните секции

"Всичките служители на Министерството на вътрешните работи са осигурени с индивидуални средства за защита - маски, ръкавици. Тези, които ще участват в подвижните ковид секции и секциите, които ще бъдат в болниците, допълнително ще бъдат подсигурени с еднократни защитни облекла", каза заместник-директор на ГД "Национална полиция" Тодор Гребенаров.

Само през март са издадени над 125 000 лични карти - два пъти повече спрямо предходните избори. От вторник и дори в изборния ден ще се издават безплатно и удостоверения на хората, на които новите им документи няма да бъдат готови до петък.

"Има и едно допълнително решение на ЦИК от 23.02, в което е прието, че избирателите се допускат с изтекли документи, които са изтекли по време на извънредното положение", каза зам.-директорът на Дирекция "Български документи за самоличност" Цветомир Панчев.

Денонощна телефонна линия приема сигнали за изборни нарушения.

"Някои от сигналите, които са неверни, има някои, които искат да направят провокация към определена политическа партия или сдружение. От различно естество. Има някои от сигналите, които са сериозни", каза заместник-директорът на ГД "Национална полиция" Тодор Гребенаров.

Сигнали могат да бъдат подавани и във всички Районни управления и на тел. 112.йоана

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще гласуват карантинираните
Как ще гласуват карантинираните
Млад шофьор удари майка с количка на пешеходна в Пловдив
Млад шофьор удари майка с количка на пешеходна в Пловдив