НОВИНИ

Какви са нагласите към учениците с различна сексуалност

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:21, 06.03.2020
5188
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Първо национално проучване на тема - "Отношение в българското училище към учениците с различна сексуална ориентация". Изводът - училищната среда в голямата си част толерира хомофобски прояви, обиден език и физически тормоз към такива ученици.

Проучването е на две неправителствени организации - "Сингъл Степ" и "Билитис". То посочва още висок процент на учители, които използват хомофобски език.

За правозащитните организации отдавна е ясно, че нивото на отхвърляне и агресия към различните ученици е голямо и нарастващо. Но решили да видят мащабите на явлението.

Близо половината (48% се чувстват несигурни заради сексуалната си ориентация) от учениците с различна сексуалост се страхуват в училище, 83 процента търпят непрекъснато хомофобски обиди. Повече от половината са чували обиди и подмятания дори от учителите си. 34 процента заявяват че са били обект на физически тормоз, всеки пети е бил нападан и бит.

Николета Габровска, изп. дир на "Сингъл Степ": Едната изненада беше високия процент учители и училищен персонал, който използва обиден и в случая хомофобски език.

И вместо осъдително поведение, хомофобията нерядко се подхранва от наученото в клас.

На този фон следват логично и другите числа - 54% от претърпелите вербално или физическо насилите не търсят закрила и не съобщават на персонала за инцидентите, 55% не споделят това и със сесмейството си.

Николета Габровска, изп. дир на "Сингъл Степ": Просто имат огромен страх от това и те нямат силата да говорят с когото и да било.

Лилия Драгоева, изп. дир "Ресурсен център Билитис": Политици използват език на омразата, медиите използват език на омразата, това нормализиране неминуемо се отразява и на децата, те го виждат от телевизора, може би го чуват от вкъщи.

Без значение какво и къде е училището - близо 7% са учениците с различна сексуалност. Хиляди деца, които имат право да бъдат обичани и да растат в нормална среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наркодилър едва не се самозапали в опит да скрие марихуана
Наркодилър едва не се самозапали в опит да скрие марихуана
Предпремиера на българската песен за "Евровизия"
Предпремиера на българската песен за "Евровизия"