НОВИНИ

България предлага експертна помощ на Албания за намаляване на сеизмичния риск

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:50, 06.03.2020
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Български експерти предлагат на Албания научно-изследователска и експертна помощ за управление и намаляване на сеизмичния риск.

Във втория ден от визитата си в страната българският президент Румен Радев посети най-тежко засегнатия район от разрушителното земетресение през ноември и се срещна с ръководствата на българските дружества в Албания.

Сигурността и стабилността на Балканите са общо желание, а за да се постигнат, е нужна солидарност и съпричастност в тежки моменти, каза президентът Радев, след като посети Дуръс.С него бяха и български експерти, които са помагали за възстановяването на района. Те имат конкретно предложение.

Румен Радев -президент на Република България: Оказване на образователна, научно-изследователска и експертна помощ на държавни и местни образователни институции в Албания за създаване на капацитет за устойчиво управление и редуциране на сеизмичния риск.

Балканите са сеизмично опасен район, затова от университета за архитуктура и строителство предлагат.

Проф. Петър Павлов - УАСГ: Построяване в България на лабораторен комплекс по сеизмично инженерство, какъвто няма единтвено в България от по-големите страни на Балканския полуостров.

Албанският министър на земеделието благодари за ценната българската помощ след земетрението.

Бледи Чучи - министър на земеделието: Сега на дневен ред е реконструкцията и възстановяванито на страната ни след земетресението.

Президентът Радев разговаря и с ръководствата на българските дружества в Албания, каза им, че е поискал гаранции от албанските власти, че на предстоящото преброяване на населението, българите ще могат да се самоопределят свободно без натиск, включително и от други малцинства.

По официални данни българите в Албания са между 35-45 хиляди души. Според българското малцинство тук обаче те са повече от 100 хиляди.

Президентът ги информира за разговорите му с първите мъже на Албания за българското малцинство.

Румен Радев: За развитието на изучаването на български език и като свободно избираем предмет, и като курсове и за признаването му за втори език в албанската образователна система.

Хаджи Перуши - председател на дружеството "Просперитет Голо Бърдо": Училищата албански, училищата да имат вечно да се говори час на български език, това е най-важното.

Румен Радев напомни, че българската подкрепа за еврочленството на Албания ще зависи и от отношението към българското национално малцинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предпремиера на българската песен за "Евровизия"
Предпремиера на българската песен за "Евровизия"
Всички проби за коронавирус от днес са отрицателни
Всички проби за коронавирус от днес са отрицателни