НОВИНИ

От нашите пратеници: Взаимни обвинения и провокации след новите сблъсъци при Пазаркуле

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:35, 06.03.2020
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Турско-гръцката граница при Пазаркуле и Кастаниес отново стана арена на сблъсъци. Преди обед и привечер двете страни се обстрелваха с газови гранати. Гърция обвини турската полиция, че е провокирала напрежението, за да помогне на блокираните на границата мигранти да влязат на гръцки територия

След като в късния следобед напрежението отново ескалира, използваното от гръцките власти водно оръдие не даде резултат и отново шоковите гранати влязоха в употреба.

Напрежението обаче се повиши още след 8 сутринта. Хвърлянето на газови гранати този път започва от турска към гръцка територия.

В същото време група мигранти от блокираните в ничията земя между двата гранични пункта започва опити да реже оградата по границата между двете страни. Гръцките сили за сигурност отговарят с шокови гранати в обратна посока.

Две от турските гранати падат на моста на влаковата линия, която минава над гръцкия пункт на 100 м от границата. От надписите се разбира, че те са със сълзотворен газ и не трябва да се хвърлят директно срещу хора.

Опитали да преминат границата през река Марица с лодки пък разказват как са спрени от гръцките полицаи.

Според гръцките власти турската полиция е хвърляла гранати, за да помогне на мигрантите да влязат на турска територия.

Край граничния пункт Кастаниес, където журналистите наблюдават случващото се, дойде и гръцкият евродепутат Йоанис Лагос.

Йоанис Лагос, независим член на Европейския парламент:
Не бива да забравяме, че гръцките граници са и европейски граници. Затова всички членове на европейската общност трябва да зачитат нашата битка тук и да ни помогнат да спрем тази ситуация. Призоваваме Турция да зачита европейските и гръцките закони.

Натискът от мигранти по цялата граница между Турция и Гърция продължава. Само за последните часове предотвратените опити за приминаване на браздата са близо 2 900, твърдят властите. Задържани са 7 афганистанци и един сириец.

В същото време хора от съседните села носят на пункта Кастаниес чай, храна и дрехи за блокираните между Турция и Гърция мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Засилени мерки за сигурност при Пазаркуле
От нашите пратеници: Засилени мерки за сигурност при Пазаркуле
Медицинските сестри излязоха от бившия Партиен дом без споразумение с властта
Медицинските сестри излязоха от бившия Партиен дом без споразумение с властта