НОВИНИ

България има защитни материали за месец-два, очакват се нови доставки

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:29, 06.03.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Политика

ЕК отпуска допълнително 37 и половина милиона евро за разработването на ваксина срещу коронавируса.

Министрите на здравеопазването от ЕС обсъдиха ситуацията на извънредно заседание в Брюксел. В срещата участва и българският здравен министър Кирил Ананиев.

През януари Брюксел вече отпусна 10 милиона евро за научни изследвания. Така средствата стават общо 47 и половина милиона евро. Те ще отидат за разработването на нови ваксини и бързи тестове за диагностика на място, нови лекарства и за подобряване на готовността при епидемии. 136 екипа в ЕС се опитват да намерят ваксина срещу коронавируса.

Много от европейските здравни министри се оплакаха, че предпазните средства и маските масово не достигат. Министър Ананиев съобщи, че България засега няма подобни проблеми.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: В момента сме осигурили в рамките на един до два месеца необходимите защитни материали. За лекарствата нямаме сигнали от Изпълнителна агенция по лекарствата за липса на такива, но това не означава, че ние не вършим нищо. Водим разговори с всички мои колеги от ЕС, както и с трети държави извън ЕС. В момента сме в процедура на договаряне на необходимите ни количества от предпазни средства, които в най-скоро време ще бъдат доставени, така че да са спокойни българските граждани, медиците и гранична полиция, че няма да останат без предпазни материали.

Пет лаборатории в страната ни изследват пробите за Ковид 19.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Има някакви съмнения в някои български граждани едва ли не, че ние крием наличието на болни. Това не е вярно. Всяка една проба ние я тестваме още два пъти, като нашите тестове са такива, каквито се прилагат в цяла Европа. Затова нека не се притесняват българските граждани, че има налице такива заболели, но ние не ги уведомяваме.

Според Ананиев, България е добре подготвена за евентуални случаи на новия вирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов обеща Великденски добавки за най-бедните пенсионери
Премиерът Борисов обеща Великденски добавки за най-бедните пенсионери
Увеличава се броят на болните от грип у нас
Увеличава се броят на болните от грип у нас