НОВИНИ

Калин Стоянов: Пожарът в Гърция е на не по-малко от километър от границата с България

Вътрешният министър направи обход с хеликоптер над българо-гръцката граница

калин стоянов пожарът гърция километър границата българия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 22.07.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът в Ямболско, край селата Воден, Крайново и Странджа е овладян и локализиран. Но с цел да не се допуска ново възпламеняване, на територията на пожара ще има денонощно дежурство на екипи от служители на пожарната, горските стопанства и гранични полицаи. Това съобщи на брифинг служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той направи обход с хеликоптер на ГД "Гранична полиция" над границата между България и Гърция, където от няколко дни бушува голям пожар. Вътрешният министър каза, че ситуацията в района не е цветуща, тъй като огънят бавно, но сигурно върви към нашата граница.

"Това, което видяхме, е, че пожарът е на не повече от километър в най-близката част на границата. Фронтът на този пожар, който видяхме, е не по-малко от 15 километра. Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна работят единствено с хеликоптери, доколкото разбрахме, включват и самолет. На място за низовото горене няма как да достъпят за момента. Причината е, че теренът е много трудно достъпен и там в района има минни полета от преди много години и затова не е допустимо там да влизат хора", обясни Калин Стоянов.

Голяма част от силите и средствата ще бъдат предислоцирани в района на границата. Ако има евентуално навлизане на пожара на българска територия, това няма да стане преди утрешния ден. При нужда в гасенето ще се включат хеликоптерите от Чехия, Испания и тези на Българската армия. На там пътуват и водометните машини на жандармерията, така че има подготовка и ситуацията може да бъде овладяна, увери вътрешният министър.

В граничната зона трети ден пламъци бушуват в планината Славянка. На място дежурят пожарникари от Сандански и Гоце Делчев и служители на горските стопанства, те са разположени по билото на планината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова отпадна в първия кръг на WTA 250 турнир в Яш
Гергана Топалова отпадна в първия кръг на WTA 250 турнир в Яш
Ботев Пловдив може да се изправи срещу Аякс, ако отстрани Панатинайкос
Ботев Пловдив може да се изправи срещу Аякс, ако отстрани Панатинайкос