НОВИНИ

Камелия Нейкова: ЦИК не участва в заговор срещу машините

bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 03.11.2023
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

ЦИК категорично не участва в никакъв заговор или активно мероприятие против машините, както се тиражира. Това заяви в "Панорама" председателят на комисията Камелия Нейкова. Тя потвърди, че на балотажа в неделя ще има машини.

Председателят на ЦИК заяви, че комисията не е нарушила Изборния кодекс с премахването на устройствата на 29 октомври, но призна, че за втория тур е взето прибързано решение. Категорична е, че над нея не е упражняван политически натиск.

"ЦИК, както стана ясно от решението на ВАС, правилно и законосъобразно не е позволила машинното гласуване на 29-и, тъй като към онзи момент нямаше решение за удостоверяване на съответствието. Освен липсата на решение, подписано от министъра на електронното управление, взехме предвид и справката от ДАНС".

На последните избори за парламент на 2 април решението за удостоверяване на машините е било подписано от тогавашния министър на електронното управление Георги Тодоров, посочи Нейкова. Тя обаче си спомня и за един случай на по-предишни избори, в който министър е делегирал тези права на заместника си.

Нейкова посочи, че на председателския съвет в НС на 26 октомври самият министър на електронното управление Александър Йоловски е заявил, че няма да подпише решението за съответствие, защото смята, че процедурата е опорочена.

"На председателския съвет в НС министърът на е-управлението заяви, че процедурата по удостоверяване на съответствието няма да бъде завършена и той няма да подпише това решение, тъй като в началото на деня е изискал обяснение от своя заместник и според него процедурата е била опорочена".

При тези обстоятелства ЦИК не е могла да остави настрана справката на ДАНС, защото в нея пишело, че е имало разпореждане от страна на зам.-министъра да повтори довереното изглаждане на изходния (хеш) код, обясни Нейкова.

"Това е процедура на ЦИК, а МЕУ осигурява единствено защитената среда, в която да се извърши. В доклада, въз основа на който се издава решението за съответствие, не се посочва и дума за извършване на такава допълнителна процедура. В справката на ДАНС се сочи, че присъстващите лица са обърнали внимание на зам.-министъра, че това е неправомерно и въпреки всичко той е заснел с личния си телефон всички стъпки и е записал това на флаш памет. Къде е тази флаш памет", попита тя.

Председателят на ЦИК потвърди, че софтуерът, който се използва след процедурата за доверено изграждане се подписва с ключ, който се държи единствено от трима членове на комисията.

"Ключът е създаден с парола, генерирана от трима различни членове на ЦИК. След една нормално проведена процедура по удостоверяване трябва да се предостави на изпълнителя "Сиела Норма", за да бъде инсталиран на машините за гласуване. Машините в склада се отключват преди това, за да може да се инсталира новият софтуер. Не знам какво би могло да се случи, ако тази флаш памет беше попаднала в нечии ръце".

Припомни случай отпреди година, когато отново преди избори се породи напрежение с появата на 200 машини фантоми, за които така и не е станало ясно чия собственост са.

"Така или иначе процедурата е опорочена според министъра на е-управлението", каза отново тя.

Камелия Нейкова призна, че при наличието на машини на 29 октомври нямаше да има толкова недействителни бюлетини. Не се ангажира с мнение относно поисканото по-рано тази вечер освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Награди "Златен век": 50 творци бяха отличени от културния министър
Награди "Златен век": 50 творци бяха отличени от културния министър
Вицешампионът в Адриатическата лига Будучност прекъсна победната серия на Монтана
Вицешампионът в Адриатическата лига Будучност прекъсна победната серия на Монтана