Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Каракачанов: Не вярвам загиналите в Кот д’Ивоар българи да са участвали в бойни действия

от БНТ
18:01, 25.09.2021
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Не е новина, че български бивши военни обучават пилоти в няколко африкански държави, Кот д’Ивоар е една от държавите. Доколкото знам, те са наети от частна фирма с цел обучение на местните африкански пилоти. Официалното съобщение - това, което вие сте видели, това знам и аз.

Така бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира в "Говори сега" катастрофата с военен хеликоптер Ми-24 в Кот Д’Ивоар на 10 септември 2021 г., при която загинаха трима български граждани.

"По принцип, когато става въпрос за обучение, те нямат право и в самия договор не е фиксирано, че ще участват или че участват в бойни действия. И аз честно казано не вярвам, че са участвали в бойни действия, най-вероятно са изпълнявали някаква транспортна задача", каза още Каракачанов.

Според него това е напълно законно.

"Когато имаш договор с фирма, която е лицензирана, под контрола на съответното правителство, друг е въпросът колко под контрола, доколко служещите в подобни фирми армии спазват Женевската конвенция? Най-вероятно те са изкупителната жертва, когато големите атове се ритат", смята бившият министър на отбраната.

В конкретния случай с българските пилоти според него не е било така, защото те не са били наемници, които отиват да стрелят или да вършат някаква работа, и обикновено договорите им са за обучение.

Той припомни, че от началото на 90-те години много българи са служили, а вероятно и в момента има във Френския чуждестранен легион.

"Там служат всякакви граждани от целия свят, някои с криминално минало, някои в търсене на приключение. Със сигурност има българи, които служат в тези няколко фирми, които американците използваха в Ирак, в Афганистан със сигурност", допълни Каракачанов.

По думите му частните армии не са изместили държавната, но светът е станал по-предпазлив и използва частни армии.

"Когато една държавна армия, зад която има национален флаг и има правителство, върши някои дейности, които подлежат на трибунал, или на Хагска конвенция и т.н., е едно и би било повод за война, ако една държава си позволи официално да използва националната си армия в друга държава. И тъй като светът е станал предпазлив, се използват частни армии. Това е публична тайна. Те не са точно наемници в смисъла, в който го познаваме, просто това са фирми, които набират хора с военна подготовка или с необходимите качества, за да придобият такава. Официално не се водят армия, но на практика това изпълняват", обобщи Каракачанов.

По думите му войната е естественото състояние на човечеството и едва в последните стотина години се правят опити в това мирът да преобладава, т.е. периодите на мир да преобладават над периодите на война.

Три месеца след инцидента с МиГ-29: Виновни засега няма

Лидерът на ВМРО коментира и вчерашната пресконференция за причините, довели до трагичния инцидент с МиГ-29 в Шабла, при който загина подполковник Терзиев.

"Кой умник измисли тоя цирк вчера? Това е унизително. Да изтипосаш няколко генерали, началника на отбраната, адмирал и да ги оставиш да бъдат подложени на разпит. И всичко това да го излъчваш онлайн - какво искаш да покажеш", попита Каракачанов.

Според него жената е в правото си да търси справедливост, но това не дава право на никой да подлага офицерите на такова унижение, защото съответните органи правят проверка - Военна полиция, Военна прокуратура. По думите му не трябва да се подават оставки.

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Оградата по границата с Турция: Стоп или вход за бежанците
Оградата по границата с Турция: Стоп или вход за бежанците
Специално: Говори българка, която е в основата на ново лекарство срещу рака
Специално: Говори българка, която е в основата на ново лекарство срещу рака