НОВИНИ

Катастрофата в "Дианабад": На шофьора му е прилошало

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:00, 17.01.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Изключително тежко остава състоянието на жената, която пострада при катастрофата с автобус от градския транспорт в столичния квартал "Дианабад" вчера. Ампутиран е единият ѝ крак, има опасност и за ръката ѝ.

Зад волана на автобуса е бил 69-годишен шофьор, който е пенсионер.

От МВР казаха за БНТ, че по случая е образувано досъдебно производство, като се очаква материалите да бъдат докладвани в Районната прокуратура. Според последната информация - малко след катастрофата шофьорът споделил, че му е прилошало. Той също е пострадал при сблъсъка. Настанен е в болница с гръдна травма и към момента няма опасност за живота му. Опасността обаче остава за пешеходката, която пострада най-тежко при катастрофата. Тя е с множество травми и е оцеляла само благодарение на реанимационния екип в болница "Св. Анна".

Около 18 часа вчера. Автобус номер 94 се спуска по ул. "Никола Габровски". Навлиза в насрещното, удря пресичаща жена, блъска кола, помита заграждения и спира на тротоара. Пострадалите са четирима, включително и шофьорът. Най-тежко ранена е пешеходката, която е откарана в болница "Св. Анна".

"Множествени счупвания на десен долен крайник, таз, ребра, десен горен крайник, травматична ампутация на дясно ходило, в хиповолимичен и хеморагичен шок. Наложи се по спешност ампутация на десен долен крайник", заяви ортопедът в болница "Св. Анна" д-р Станислав Милев.

Има риск 52-годишната жена да загуби и ръката си. Следващите часове са решаващи.

"Такъв тип пациент шансът му да оцелее беше минимален, но благодарение на работата на нашия реанимационен екип, адекватната им, своевременна намеса, даде възможност за нашата реакция и пациентката е жива", каза още д-р Милев.

Шофьорът е 69-годишен . Всеки месец минавал лекарски прегледи, а последният е бил в края на декември.

"Думите му, които са били след като е дошъл в съзнание е, че му е причерняло, станало му е лошо и че не си спомня в едни между 3 и 5 секунди. Няма никакви нарушения, дългогодишен работник е, изключителен професионалист. От проверката, която направихме тази сутрин, водачът е нямал здравословни проблеми", обясни началникът на отдел "Безопасност на движението" към Столичния автотранспорт Борислав Попов.

От Столичния автотранспорт уверяват, че са спазени правилата за почивка. По-натоварени шофьори обаче има и проблемът е кадрови.

"Във всяко едно от поделенията има недостиг на водачи между 70-80 човека и им се налага на колегите да работят повече часове с по-малко почивки", уточни Борислав Попов.

Служители на градския транспорт подготвят протест с искане за по-високи заплати. Според синдикатите, липсата на кадри, в това чисто и при шофьорите, ще доведе до преумора и риск от увеличаване на произшествията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Английски журналист е починал по време на Australian Open
Английски журналист е починал по време на Australian Open
Майката на 17-годишно момче, починало в "Пирогов", твърди, че детето й е станало жертва заради пари
Майката на 17-годишно момче, починало в "Пирогов", твърди, че детето й е станало жертва заради пари