НОВИНИ

Застрашени ли са личните данни на учениците след продажбата на "Школо"?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:28, 17.01.2024
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на образованието и науката сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за продажбата на платформата "Школо" на най-големия доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания.

Услугите на "Школо" се ползват от над 1700 образователни институции у нас. Новината предизвика напрежение в социалните медии и повдигна въпроси какво ще стане с личните данни на учениците. От "Школо" успокоиха, че изтичане на данни няма да има.

От Просветното министерство казаха, че са разбрали от медийни публикации за продажбата. Освен че сезират ДАНС и Комисията за защита на данните, са изпратили писмо и до компанията да предостави цялата налична информация. От "Школо" казаха за "По света и у нас", че са готови за всякакви проверки. Не са уведомили министерството за сделката, защото няма такова нормативно изискване.

"Каквото се изисква от нас ще бъде предоставено на момента. Да, повод за притеснение няма, спазва се напълно българското и европейското законодателство както е било до вчера, няма никаква промяна, няма да изтичат данни във Великобритания или където и да е, всичко продължава да работи както е било до вчера", каза управителят и съосновател на "Школо" Любомир Ваньов.

"Всеки служител на "Школо", който има необходимост да работи с такъв тип данни във връзка с оперативните му задължения, е подписал множество документи, които гарантират, че няма да има проблеми с данните", добави Ваньов.

Платформата "Школо" е създадена през 2016 г., за да отговори на търсенето на училищата на електронни дневници на учениците, обяснява директорът на 119-о училище Диян Стаматов. Тъй като системата е добре направена и бърза, директорите са готови за заплатят, за да я ползват. Сега я използват повече от 70% от училищата.

"В момента нямам никакви притеснения, че биха изтекли лични данни на когото и да е. Работим със "Школо" вече 6 години и това че те са купени от състоятелна английска фирма показва, че са с един много висок капацитет в дигитализацията на образованието. Родителите не трябва да се притесняват за личните данни на децата, защото те се използват от самите училища, а софтуерния продукт осъществява комуникацията между отделните компоненти в платформата", обясни директорът на 119-о училище Диян Стаматов.

Не са притеснени и от "Асоциация Родители".

"Познавайки екипа им и услугата, която разработиха и правят, тя е качествена и мисля, че всички и като родители и като професионалисти я ценим и се съмнявам силно, че някой може да направи нещо подобно", заяви изпълнителният директор на "Асоциация родители" Яна Алексиева.

На въпроса защо Министерството на образованието ползва частна фирма за електронните дневници оттам отговарят, че МОН няма договорни отношения със "Школо", но самите училища имат. И казват, че е целесъобразно да се ползва електронният дневник в новосъздадената Национална електронна информационна система на министерството. Тя обаче е тромава и бавна, оплакват се учителите.

"Ако днес напишем там едно нещо, то ще се получи при родителите след ден, два, което не е ефектът от електронните дневници", уточни директорът на 119-о СУ Диян Стаматов.

БНТ потърси и Комисията за защита на личните данни за коментар за продажбата на "Школо" на чужда фирма и защитата на данните на ученици и родители, но засега отговор оттам няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев: Има какво да се желае в завършващата фаза, търсим ляв защитник
Илиан Илиев: Има какво да се желае в завършващата фаза, търсим ляв защитник
Проверка на МОН откри редица нарушения в ЮЗУ
Проверка на МОН откри редица нарушения в ЮЗУ