НОВИНИ

МОН сезира ДАНС и КЗЛД заради продажбата на "Школо" на чужда компания

министерството образованието отговори честите въпроси тестването учениците коронавирус
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:16, 17.01.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на образованието и науката не е било информирано по никакъв начин за продажбата на "Школо" на чужда компания. След публикуване на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая. Това съобщиха от Образователното министерство.

МОН към момента няма договорни отношения с "Школо", но много от българските училища са техен клиент. С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая.

Вече е изпратено и писмо до компанията с искане незабавно да предостави цялата налична информация, а заедно с това са сезирани и компетентните органи.

Случаят е показателен, че е целесъобразно използването на услугата електронен дневник към държавната система – НЕИСПУО. Към момента над 830 образователни институции работят с нея.

Преди два дни стана ясно, че "Школо" става част от компанията "Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education) - най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания.

"Джунипър Едюкейшън" работи с над 14000 училища във Великобритания като предоставя интегрирани софтуерни решения за класната стая, администрацията, управление на човешките ресурси и ангажирането на родителите към образователния процес с помощта на технологии и експертиза в образованието.

"Софтуерът на Школо дава на директори и учители необходимите инструменти за ефективно управление на данни и оперативна организация на работата в една модерна образователна институция. Shkolo е особено значима част от всеобхватната гама софтуерни продукти на Juniper, като допълва водещите ни технологични решения, избор на над 50% от училищата във Великобритания. Присъединяването на Shkolo е уникална възможност за създаване на широка гама от услуги, насочени към образованието, които дават цялостно решение за управление на всички процеси в училище.”, казва Крис Скарт, главен изпълнителен директор на компанията".

"Школо" (shkolo.bg) е онлайн платформа за дигитализиране на образованието в България. Изградена е през 2016 г. и въвежда електронен дневник, който заменя напълно книжния вариант. Платформата интегрира множество модули, сред които са електронен дневник, администриране на извънкласни дейности, статистически справки, училищен календар и управление на събития, управление на складови наличности и инвентаризация, модул за разплащане (много популярен сред частните училища), мобилно приложение и други. Предоставя и набор от образователни ресурси: електронни уроци, карти, тестове, учебни пособия, публикации и други. (БТА)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонина Зетова посочи състава за европейската квалификация по волейбол за жени до 18 г.
Антонина Зетова посочи състава за европейската квалификация по волейбол за жени до 18 г.
Рики Брейбек спечели десетия етап на Рали Дакар в клас "мотори", Герлен Шишери се наложи при автомобилите
Рики Брейбек спечели десетия етап на Рали Дакар в клас "мотори", Герлен Шишери се наложи при автомобилите