НОВИНИ

Денков и Тони Блеър коментираха реформата в службите

bnt avatar logo
от БНТ
16:47, 17.01.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият британски премиер Тони Блеър и неговият Институт за глобална промяна ще бъдат застъпници за българските приоритети и ще работят съвместно за реформа на нашите служби. За това се договориха в Давос бившият премиер на Великобритания и българският министър-председател акад. Николай Денков, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Борба с корупцията

Институтът ще консултира България в борбата с корупцията и приложението на изкуствения интелект.

"Оказа се, че той работи много активно в Украйна, търсейки възможности да помогне за реформите в държавата там. Ние разказахме за нашите инициативи с Гърция, с Румъния, за да можем да развием региона и транспортните коридори към Молдова и Украйна, така че видяхме, че тук има възможности за сътрудничество в тази област", обясни премиерът във видеоизявление от Давос.

Реформа в службите

По думите на Денков, българското правителство и Института за глобална промяна ще работят съвместно и по въпроса за реформа на нашите служби.

"Освен това има специфичен опит в неговата организаця по отношение борбата с корупцията в различни държави, по отношение на реформите в службите и това беше една от темите, за които се разбрахме да работим заедно, тъй като те са, от една страна, авторитетна организация, от друга страна, могат да се появят като независима, експертна оценка на това, което се случва в България", поясни българският министър-председател.

Заплахите от изкуствения интелект

В рамките на срещата на правителствените ръководители с ООН, СЗО и МВФ са обсъдили заплахите от развитието на изкуствения интелект.

"Беше интересно да се види, че всеки от тях без изключение започваше с това, че, да, трудно е, но всяко от тези предизвикателства дава и възможности. И представиха няколко от възможностите, от които бихме могли да се възползваме и ние. Например заплахите от изкуствения интелект по отношение на работните места бяха разгледани не в контекста, че това е глобална заплаха, а че това е възможност, която трябва да се предпазим да бъде използвана само от богатите държави, а да намерим възможност тези достижения да стигнат колкото се може по-бързо до всички хора, както до по-бедните държави, така и в хората, които имат по-труден достъп до тези технологии", поясни премиерът.

Блеър и Денков са обсъдили още как трябва да се заздравят международните системи, така че да се върне стремежът и възможността за възстановяване на мира.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-строги правила за етикетирането на екологични продукти одобри ЕП
По-строги правила за етикетирането на екологични продукти одобри ЕП
Пистата „Стената“ в Пампорово е напълно готова да приеме двата старта от Световната купа по сноуборд този уикенд
Пистата „Стената“ в Пампорово е напълно готова да приеме двата старта от Световната купа по сноуборд този уикенд