НОВИНИ

Казусът "Джокович": Австралия анулира визата на тенисиста

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:52, 06.01.2022
Чете се за: 06:40 мин.
По света
Слушай новината

Един казус, който надхвърли пределите на спорта - Новак Джокович срещу австралийските власти. Сръбският тенисист пристигна в Мелбърн със заявка да спечели "Аустрелиън оупън", но на летището стана ясно, че няма да бъде допуснат в страната.

Причините - липса на ваксина и проблем с визата му. Почитатели на тениса тръпнат в очакване да научат дали Ноле все пак ще участва в турнира. Очаква се това да стане ясно в понеделник.

Дори хората, които не се изкушени от тениса, със сигурност са запознати с казуса "Джокович". Отказът на австралийските власти да допуснат на своя територия тенисист номер 1 в света, не остави никого безразличен.

9-кратен победител на "Аустрелън оупън", включително през последните три години, Новак Джокович е в челните места на световната ранглиста вече десетилетие.

Сърбинът е много активен и в социалните мрежи, където многократно е изразявал мнението си против ваксините. С критики спрямо ограничителните мерки срещу пандемията е известна и съпругата му.

Преди ден Ноле публикува снимка от летище и написа, че по време на празниците се е насладил на времето със семейството си и се отправя към Австралия, където планира да покори Откритото първенство. Допълни и че за него е направено медицинско изключение и ще участва в турнира, без да е ваксиниран.


От началото на пандемията в Австралия са в сила едни от най-строгите мерки срещу COVID-19. Почти 90% от населението е ваксинирано. Първенци са и в кампанията по поставяне на бустерни дози. Ето защо не беше изненада, че австралийските власти решиха да не допуснат Новак Джокович на своя територия, въпреки звездния му статут.

14-часов полет от Дубай и седмици на спекулации дали ще участва в "Аустрелиън оупън" предшестваха пристигането на Новак Джокович в Мелбърн. Сръбският тенисист многократно се е изказвал против ваксините, а организаторите на откритото първенство имат изискване всички участници да са имунизирани срещу COVID-19. В крайна сметка за него беше направено изключение по медицински причини и Ноле се отправи към Австралия.

"Относно казуса с г-н Джокович - правилата са си правила и няма да има изключения. Правилата са правила - казах го и вчера. Това е държавната ни политика и именно строгите правила относно достъпа до територията на страната ни, доведоха до това Австралия да е страните по света с най-ниска смъртност", написа австралийският премиер Скот Морисън в Туитър.

Сръбският президент Александър Вучич обвини Австралия, че малтретира тенисиста и привика за разговор посланика на страната в Белград.

"Току-що проведох телефонен разговор с Новак Джокович. Казах на нашия Новак, че цяла Сърбия е с него и че нашите власти вземат всички мерки, за да спрат тормоза на най-добрия тенисист в света в най-кратък срок. В съответствие с всички норми на международното публично право Сърбия ще се бори за Новак Джокович, за справедливост и истина. А иначе, Новак е силен, какъвто всички го познаваме", заяви Вучич.

Сърбите подкрепят своя идол.

"Мисля, че всички спортисти трябва да застанат на страната на Джокович и да бойкотират този турнир", казва Никола от Белград.

Джокович беше преместен в хотел за карантинирани, където очаква да научи дали казусът с визата му ще бъде разрешен или ще се наложи да напусне Австралия. Почитатели на тенисиста се събраха, за да го подкрепят, а той махаше през прозореца.

"Това просто не е честно и е дискриминация", заяви една от почитателките Сандра.

Но мнозина австралийци са крайно възмутени от възможността да бъдат нарушени правилата, които те така строго спазваха. Австралийски медии съобщават, че Джокович е получил уведомление, че предстои да бъде експулсиран.

От екипа на сръбската тенис звезда ще обжалват решението. Откритото първенство на Австралия започва на 17 януари, а Ноле беше фаворит да го спечели.

Коментари не липсваха и от света на тениса. Руснакът Даниил Медведев, който през септември изненадващо победи Джокович на финала на US Open изрази задоволство, че един от най-силните участници вероятно ще пропусне турнира в Австралия.

В защита на Ноле се обяви украинецът Сергей Стаховски, който написа:

"Следващия път, когато някой ви каже, че спортът и политиката не са свързани, си спомнете 6 януари 2022 г., когато по очевидно политически причини един от най-добрите играчи на тенис в света не е допуснат да влезе в страна, чиито власти преди това са му дали достъп".

Рафаел Надал беше лаконичен:

"В известен смисъл ми е жал за него, но в същото време, той е знаел какви са условията за участие и то още преди месеци".

Джокович и екипът му обжалват решението визата му да бъде анулирана. Как ще завърши сблъсъкът извън корта и и ще участва ли тенисист номер 1 на Аустрелиън оупън - развръзката предстои в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордно класиране за Владимир Зографски
Рекордно класиране за Владимир Зографски
Майката на Новак Джокович: Държат го като затворник
Майката на Новак Джокович: Държат го като затворник