НОВИНИ

Кирил Петков: Фактите в посока "Булгартабак" и "Техномаркет" сочат за връзка между Пеевски и ББР

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 02.06.2021
13128
Чете се за: 03:37 мин.
Политика
Слушай новината

Преди да вземат такова крайно решение, САЩ винаги правят един много детайлен анализ и съм сигурен, че явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсечат за тези две личности. Това коментира в ефира на "Бизнес.БГ" служебният министър на икономиката Кирил Петков относно новината, че САЩ налагат санкции на Васил Божков и Делян Пеевски, както и още длъжностни лица от България заради корупция.

Ние като българи, много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме някой отвън да ни казва тези неща. Така че това, което се случва в момента, нашата цел като служебно правителство, е точно това - институциите да работят в полза на обществения интерес. Не може да бъде безконтролно и просто да текат едни пари в различни посоки, заяви още министърът.

На въпрос дали има информация, че ББР е отпускала средства под формата на кредити на Делян Пеевски, министър Петков заяви:

Все още нямаме достъп до кредитните досиета на ББР, така че все още не мога да кажа кои са хората, получили кредити в особено големи размери. Никога този тип личности не се финансират директно, обикновено това се случва през други фирми и хора. Но неоспоримите за мен факти, че има някаква връзка, са в посока "Булгартабак" и "Техномаркет".

Първа реакция на Делян Пеевски за санкциите от САЩ

В този момент няма действащ надзор, надявам се че след като започна и проверката на БНБ тази ситуация ще се промени, допълни министърът на икономиката.

Хората в БНБ следват буквата на закона по правилния начин, аз не мога да дам оценка на тяхната работа, категоричен е Петков.

Това, че назначиха проверка на база публичен отзвук, за мен е правилна стъпка. Надявам се, че надзорът, който чака одобрение от БНБ, ще може сравнително скоро да заработи, допълни Петков.

ББР е много ликвидна банка и няма ликвиден проблем, категоричен е той.

Скандалът с ББР се разраства, БНБ нарече ситуацията безпрецедентна

Най-късно в понеделник държавата ще излезе с нови икономически мерки за подкрепа.

Проблемът с бюджета не е дали има или няма пари, а дали законът ни разрешава да харчим тези пари, обясни министърът и даде като пример как заради 50 лева добавка за пенсионерите се е наложило орязване на бюджета на всяко министерство.

Ще се фокусираме в сърцето на икономиката и това са малките и средните предприятия, подчерта икономическият министър относно готвените от държавата мерки.

И още - какви проверки се правят в останалите финансови институции на държавата, вижте целия разговор с министър Кирил Петков във видеото.

Гледайте още "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина сломи Бузарнеску и е в трети кръг на Ролан Гарос
Серина сломи Бузарнеску и е в трети кръг на Ролан Гарос
Протестът "Правосъдие за всеки" се премести пред ВСС
Протестът "Правосъдие за всеки" се премести пред ВСС