НОВИНИ

Ключов политически ден: Ще събере ли ПП необходимата подкрепа за кабинет?

Николай Минков
от Николай Минков
12:15, 08.07.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Горещ политически ден в парламента. Настроенията за съставяне на кабинет са - умерен оптимизъм сред управляващите партии и краен песимизъм в опозицията.

Няколко са вариантите ако Асен Василев днес се яви с празна папка при президента. От ГЕРБ-СДС вече заявиха, че ще върнат втория мандат. А след като вчера социалистите изразиха готовност да изпълнят третия мандат, днес от ДБ заявиха, че също са готови да опитат да съставят кабинет, ако получат тази възможност.

"Най-доброто нещо, което може да се случи е в първия мандат да бъде излъчено управление. Заедно с това след дискусия в органите на нашите партии, с парламентарната група на коалиция Демократична България ние можем да заявим, че сме готови да участваме в по-нататъшни консултации. Ако първият мандат се окаже неуспешен, считаме, че би било добре президентът да проведе още един кръг от консултации преди да бъде връчен третия мандат и да заявим, че ДБ е готова, ако бъде даден третия мандат, отговорно, диалогично с поглед върху националните приоритети да предприеме опит, да направи възможното за съставяне на правителство", заяви Христо Иванов.

Преди заседанието на парламента някои от коалиционните партньори заявиха, че все още имат надежда да бъде намерена нужната подкрепа за второ правителство с мандат на "Продължаваме промяната".

"На този етап продължаваме да разговаряме, очакваме всеки, който иска да окаже подкрепа да правителство, да разговаря с нас. В 17.00 ч. ще разберете повече", заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Георги Свиленски от БСП заяви, че е оптимист относно проектосъстава на кабинета. Атанас Атанасов от "Демократична България" обаче коментира друго:

"Не сме коментирали проектосъстав, което мисля че е знаково."

БНТ: Че няма да се състави кабинет?

Атанас Атанасов: Така се очаква.

Опозицията заяви, че това управляващо мнозинство е изчерпало своя рейтинг и България трябва да върви към предсрочни избори.

"Ако ПП върнат неизпълнен мандат, ГЕРБ ще върнат втория и опциите остават между БСП, ДБ и може би ние. Всяка една от тези партии предполагам, че няма да подходи по начина на ПП и ще се опита да състави правителство или да води разговори както си е по правилата - с политическите партии, с търсене на консенсус за програма за конкретни цели, състав на Министерски съвет", коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Не виждам някаква промяна в сегашния мандатоносител и не съм оптимист за случващото се в България през последните дни и седмици, заяви Десислава Танева от ГЕРБ-СДС.

"Според мен всички трябва да излязат, да си ходят при народа и да се почва кампания, защото не може да върви държавата напред с тези разбойници", каза Хамид Хамид от ДПС.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов управлението е престъпно и нелегитимно.

Президентът Румен Радев приема в 17.00 ч. кандидата за премиер на ПП Асен Василев. Ще бъде ли изпълнен мандатът – гледайте извънредното студио по БНТ1 в 16.45 ч. Вижте първите коментари и анализи!

Обобщение на политическите реакции вижте в прякото включване на Николай Минков:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът във Варна заседава по делото срещу мъж, осъден на две инстанции за обиди към полицаи
Съдът във Варна заседава по делото срещу мъж, осъден на две инстанции за обиди към полицаи
ПАОК загуби двама нападатели за мачовете с Левски
ПАОК загуби двама нападатели за мачовете с Левски