НОВИНИ

Кметът на Царево: Има информация за трима изчезнали при пороите

bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 05.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Бедствено положение по Южното Черноморие. Поройни дъждове заляха Царево, Ахтопол, село Кости, къмпингите "Арапя" и "Нестинарка". На места дъждът е достигнал до 250 л/кв. м за денонощие. Създаден е кризисен щаб, който заседава в община Царево. Той е председателстван от кмета на общината Георги Лапчев.

В ефира на БНТ Лапчев каза, че има непотвърдена информация за трима изчезнали.

На територията на община Царево дъждът продължава да вали и не спира. Хората в село Кости са евакуирани, тъй като река Велека излезе от коритото си. Същото е положението и в село Бродилово, но там няма бедстващи хора. Кметският наместник успя да изнесе всички хора и там няма пострадали, поясни Георги Лапчев.

Най-тежко е положението в община Царево. Има паднали мостове, много са щетите на територията на цялата община. Такава е ситуацията и в Синеморец, Варвара, Лозенец.

Всички, които са имали нужда да бъдат евакуирани, са евакуирани. 60 души са в кметство Лозенец, а останалите са в Царево. Имат подслон, вода и храна. Няма бедстващи хора, увери Лапчев.

Има два язовира, които преливат, но чрез хидропомпи ще бъде понижено нивото на водоемите, за да се намали и натиска на язовирните стени, обясни кметът на Царево.

Всички засегнати пътища от проливните валежи в община Царево се разчистват с тежка техника. Затворените участъци са много, каза областният управител на Бургас Пламен Янев, който участва в заседанието на местния кризисен щаб.

снимки: Давид Сукнаров (БНТ) и БТА

"Освен в община Царево, в момента нямаме заявка за критични точки, има в Малко Търново ситуация с различни свлачища и срутища, които не бих казал, че са основание към момента за някаквао безпокойство. Те са в по-обезселени райони или са на пътища, които се обработват в момента с тежка техника и се надяваме да станат скоро проходими", каза Янев.

Вижте повече в преките включвания на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дърво падна върху автомобил на оживен столичен булевард (Снимки)
Дърво падна върху автомобил на оживен столичен булевард (Снимки)
Река Караагач излезе извън коритото си (Снимки)
Река Караагач излезе извън коритото си (Снимки)