НОВИНИ

Кой и защо поставя стоманени монолити по света?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:30, 11.12.2020
35065
Чете се за: 03:05 мин.
Любопитно

Мистериозни стоманени монолити се появяват в различни точки по света, след което също толкова внезапно изчезват. Кой и защо поставя необичайните монолити и какво цели?

Пустиня в щата Юта, отдалечен румънски град, британският остров Уайт, а също и в Полша, Белгия, Испания. Днес - високо в германските планини. От средата на ноември периодично в различни точки по света изникват близо триметрови метални монолити. И докато местните успеят да си обяснят кой и защо ги е поставил там... тях вече ги няма.

Разкриха загадката на монолита в Юта

Всичко започва в Юта, където преминаващ хеликоптер забелязва необичаен обект. Ентусиасти, научили за него, пътуват с часове, за да го открият и да се снимат до него. Привидно е от стомана, магнитите не залепват за него и сякаш е кух отвътре.

Но кой го е сложил по средата на нищото - извънземни, провокативни артисти, реквизитори от холивудска продукция? Интерпретациите са много. Намеси се името както на починал преди 4 години художник, така и на режисьора Стенли Кубрик, в чиято "Космическа одисея" има подобни фигури.

Снимки: БГНЕС

Мнозина се запитаха дали не е известният с афинитета си към провокации графити артист Банкси, когато в Гластънбъри се появи монолит, с надпис "Не е дело на Банкси" и характерно за него изображение на плъх.

Пореден тайнствен монолит се появи и във Великобритания

Мистериозната история започна да се разплита, когато група, наричаща себе си "Най-известният артист в света", съобщи, че стои зад част от монолитите. Артистите разкриха новината в Инстаграм профила си и дори показаха как са изработили необичайните си скулптури. А на въпроса защо, отговарят така: 2020-а беше толкова странна година, че какъв по-подходящ начин да я завършим, ако не с поредната провокация в Интернет и с намигване към теориите, че не сме сами във Вселената.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СПА курортите у нас - най-посещавани по време на кризата
СПА курортите у нас - най-посещавани по време на кризата
БНБ утвърди искането за удължаване на кредитната ваканция
БНБ утвърди искането за удължаване на кредитната ваканция