НОВИНИ

Кои са спътниците на Пригожин в разбилия се самолет?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:49, 24.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Освен Евгений Пригожин, на борда на разбилия се самолет са били дясната му ръка Дмитрий Уткин, още петима от "Вагнер" и трима души екипаж.

Кремъл още не е коментирал смъртта на Пригожин

Ето какво се знае за тях според данните, събрани от руския сайт "Фонтанка", проекта "Център досие" на критика на Кремъл Михаил Ходорковски и базираната в САЩ частна разследваща организация All Eyes.

Дмитрий Уткин

Дясна ръка на Пригожин, съосновател и командир на "Вагнер", 53-годишен, родом от Свердловска област. Командир на отряд във втора бригада специални сили на военното разузнаване. Подразделението участва в две чеченски войни. Отговаря за военната подготовка на бойците от "Вагнер".

Валерий Чекалов

"Ровър", 47-годишен, родом от Владивосток. Той е един от най-близките приятели на Пригожин. Чекалов е до лидера на "Вагнер" от 2000 г. Занимава се с логистиката на наемническата армия, включително с договорите за хранителни доставки за военните. Отговаря за международните проекти на Пригожин като геоложки проучвания, добив на нефт или селско стопанство. Свръзан е с "Евро Полис" - компания, която сключва изгодна петролна сделка със Сирия, плаща на бойците от "Вагнер" и доставя оръжие. Обект на санкции от страна на САЩ.

Евгений Макарян

"Макар", 38-годишен от Челябинска област. Бившият полицай се присъединява към "Вагнер" през март 2016 г. Участва в щурмови отряд на частната армия в Сирия.

Сергей Пропустин

"Кедър", 44-годишен. Боец е на "Вагнер" от 2015 г. Разузнавач-гранатометчик. Бие се в Чечения. Част е от отряд, от които са избирани много от личните гардове на Пригожин.

Александър Тотмин

"Тот", 31-годишен, родом от Алтайския край. Много активен в Инстаграм, където често публикува свои снимки. По информация на сайта "Миротворец". Тотмин е представлявал интересите на "Вагнер" в Судан. Осъждан е за кражби.

Николай Матусеев

Проектът "Досие център" не успява да открие човек с това име в списъците на "Вагнер". Там фигурира мъж с име Николай Матусевич, който е постъпил в частната армия през януари 2017 г. и е служил в четвърти щурмови отряд в Сирия.

ВСИЧКО ЗА САМОЛЕТНАТА КАТАСТРОФА, ПРИ КОЯТО ЗАГИНА ПРИГОЖИН, ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация "Стилиян Петров" вече има и DMS за каузата си
Фондация "Стилиян Петров" вече има и DMS за каузата си
Пламен Константинов: Словения е изявеният фаворит в нашата група
Пламен Константинов: Словения е изявеният фаворит в нашата група