НОВИНИ

Кой стои зад изтичането на секретни документи в САЩ?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:36, 12.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

За изминалото денонощие украинските сили са отразили 72 руски атаки, информира Киев. Освен край Бахмут, тежки сражения се водят в района на Маринка. За успешни атаки в Запорожието, съобщава Москва. Продължават разкритията около изтеклите американски секретни документи за хода на войната в Украйна. Според тях и Сърбия се е ангажирала с доставки на оръжие за Киев. Белград отрича информацията. Достоверността на съдържанието не може да бъде потвърдена от независим източник, изрично напомня агенция Ройтерс.

Специални части от няколко западни държави се намират на украинска територия. Това е поредното разкритие от документите за военния конфликт, които изтекоха в интернет, което медиите нарекоха Пентагоналийкс. Според част от тях, които датират от 23 март, най-голям е контингентът на Великобритания - 50 души, следват тези на Латвия, Франция и Нидерландия.

Липсва обаче информация къде се намират спецчастите, нито каква е мисията им. Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че разследването на изтичането на секретните документи ще продължи и "ще бъде обърнато всяко камъче", за да се разбере кой ги е разпространил. Остин е разговарял с украинския си колега Олексей Резников и увери, че Киев разполага с план за действие и продължава изпълнението му.

"Те разполагат с голяма част от ресурса, който им е необходим, за да бъдат успешни. Обучили сме голямо количество военни. Предоставили сме им значителна помощ. И аз мисля, че се чувстват в много добра позиция и остават съсредоточени в увеличаване на боеспособността си и когато решат - да започнат своето контранастъпление", заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Според разпространените в интернет документи и Сърбия се е ангажирала с доставката на оръжие за Украйна, въпреки че отказа да санкционира Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. Отново се подчертава, че информацията не може да бъде потвърдена от независим източник.

След телефонен разговор с дипломат номер едно на Украйна - Дмитро Кулеба, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, за пореден път е уверил Киев, че може да разчита на подкрепата на Вашингтон. Междувременно Киев отрече твърденията на основателя на частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, че руснаците контролират около 80% от Бахмут. Тежки сражения продължават да се водят в Запорожка област.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия изстреля ракета
Русия изстреля ракета
Пристига първият танкер с втечнен природен газ през терминала в Турция
Пристига първият танкер с втечнен природен газ през терминала в Турция