НОВИНИ

Депутатите се заклеха, но не избраха председател на НС

bnt avatar logo
от БНТ
06:11, 12.04.2023 (обновена)
11002
Чете се за: 09:02 мин.
У нас
Слушай новината

Вежди Рашидов откри тържественото заседание на 49-ото Народно събрание.

Депутатите положиха клетва.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!".

След това в пленарната зала прозвучаха химнът на България и химнът на Европейския съюз. По време на "Одата на радостта" парламентарната група на "Възраждане" седна на местата си.

Вежди Рашидов произнесе слово за откриването на 49-ото Народно събрание.

"Народът живее с чувство за липса на сигурност, шанс за единение и за нещо по-добро", обърна се в приветствената си реч той.

Рашидов от трибуната: Голямата политика е низ от компромиси

"Молих се за разум, вярвах, че това е основното необходимо нещо, за да може България да има шанса да се оттласне от дъното", каза Рашидов и посочи, че голямата политика е низ от компромиси.

Предизвикателствата към това Народно събрание са големи, но без съмнение приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача, изтъкна с речта си президентът Румен Радев. От трибуната на пленарната зала той изрази надежда, че план-сметката ще бъде внесена от редовен кабинет, а не от служебното правителство.

Румен Радев: На 49-ото НС е отредена съдбовна роля, първостепенна задача е бюджета

"На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме час по-скоро то да вземе дългоочаквани решения не само за изхода от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещото демократично общество", обърна се към депутатите президентът Румен Радев.

Обобощение вижте във включването на Десислава Маркова.

Резултатите от изборите за 49-ото Народно събрание задават редица възможности, както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Атанасова: Политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция

"С вота си българските граждани показаха нееднозначно, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция", заяви Атанасова.

"Единственият изход от ситуацията е възможен само, ако с взаимно уважение между партиите се постигат приемливи компромиси, съгласие по стратегически важните въпроси за страната и ефективно възстановяване на политическия диалог. Всеки, който не се съобрази с тези резултати, ще загуби не просто избиратели, но и перспектива за дългосрочно позитивно участие в политическия и обществен живот на страната", каза тя.

Крайно време е българският парламент да заработи, каза от трибуната съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Петков: Крайно време е след толкова безуспешни опити българският парламент да заработи

"Крайно време след толкова безуспешни опити най-сетне българският парламент да заработи и да започнем да решаваме реалните проблеми на хората с реална законодателна програма, която да отразява истински важните приоритети пред България", заяви Петков.

Ние сме служители на нашите избиратели, както и всички народни представители трябва да бъдат, каза председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов в изявлението си на първото заседание на новоизбраното 49- то Народно събрание.

Костадин Костадинов: Искаме само едно - да живеем в свободна и независима държава

"Обръщам се само и единствено към своите сънародници, защото както винаги, всички в тази зала, независимо от временно дадените ни власт, постове и позиции, трябва да бъдем преди всичко само едно - българи", обърна се към колегите си той.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова от парламентарната трибуна за диалог между политическите сили и формиране на правителство с евроатлантически ценности с ясни задачи и конкретни срокове.

Мустафа Карадайъ: Правителство около евроатлантически приоритети е възможно, в противен случай залагаме бъдещето си

"Избирателите, независимо, че гласуват за различни политически сили, са обединени от тезата, че нито една формация не трябва да управлява самостоятелно. Посланието е ясно - политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят. И по време на кампанията, и сега много политически субекти поставят като приоритет собствените си проблеми, а не проблемите на хората. Вместо да се ангажират с проблемите на обществото, ангажират хората с безпочвена критика към опонентите си. Може да има правителство - категорично, но всички участници трябва да изразят готовност за диалог без да го превръщат в поредната пиар акция и безсъдържателно говорене", заяви лидерът на ДПС.

Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях, обърна се към колегите си лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова: Така не може да продължава повече

"Обществото иска да има стабилност и сигурност. Това е нашата обща задача, така не може да продължава повече", заяви от парламентарната трибуна Нинова.

От "Има такъв народ" декларираха намерението си, че ще бъдат конструктивни и ще направят всичко възможно този парламент да работи.

Ивайло Вълчев: Ние от ИТН сме в този парламент, защото можем да носим отговорност

"Ние от "Има такъв народ" сме в политиката и в този парламент, защото можем да носим отговорност и точно тази отговорност ни задължава да бъдем конструктивни и да направим всичко възможно този парламент да работи, да направим всичко възможно и всичко, което зависи от нас за разрешаването на кризите, които стоят пред всички български граждани", заяви зам.- председателят на ПГ на ИТН Ивайло Вълчев.

След политическите декларации депутатите преминаха към избор на председател на 49-ия парламент.

От ГЕРБ-СДС номинираха Росен Желязков. От партия "Възраждане" издигнаха за поста Петър Петров. Другите политически групи в НС не номинираха свои кандидати.

При последвалото гласуване депутатите не успяха да изберат председател.

Парламентът не избра председател на Народното събрание

Гласуването беше по азбучен ред. Кандидатът на "Възраждане" Петър Петров получи 37 гласа "за", 88 "против" и 39 "въздържал се". Номинираният от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи гласа 79 "за", 8 "против" и 144 "въздържал се".

Асен Василев от коалиция ПП-ДБ предложи, за да се излезе от патовата ситуация, постът председател на НС да се заема ротационно. Депутатите излязоха в почивка, а след като се върнаха в залата председателстващият първото заседание Вежди Рашидов закри пленарния ден без да има избран председател на парламента. Той призова депутатите да премислят и ги покани утре отново в 10.00 ч.

Първият пленарен ден приключи без избор на председател на НС

Изборът на председател и заместник-председатели на Народното събрание в предходния парламент продължи три дни.

Снимки: Десислава Кулелиева

След формирането на 49-ото Народно събрание президентът трябва да проведе консултации с парламентарните партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"49-ият парламент: Формулата на властта" на живо по БНТ от 8:00 часа
"49-ият парламент: Формулата на властта" на живо по БНТ от 8:00 часа
Ветровито време днес
Ветровито време днес