НОВИНИ

Няма да предоговаряме нови доставки на ваксини срещу COVID-19

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:46, 11.04.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

България и Полша ще изпратят обща позиция до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с договора за закупуване на ваксини срещу COVID-19.

През март правителството реши, че страната ни няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини. Полският здравен министър Адам Ниеджиелски е у нас по покана на министър Асен Меджидиев.

Полша първа подкрепи България по повод преговорите, които се провеждат за ваксините. Двете държави ще излязат и с отворено писмо и апел за солидарност към Pfizer/BioNTech. Само през настоящата година България трябва да бракува близо 3 млн. дози, а отделно от тях други 650 000 дози са със срок на годност до февруари 2024 г. Полша е изправена пред същите предизвикателства.

България и още страни от ЕС ще настояват за прекратяване на договора с "Пфайзер" за ковид ваксините

"Министерският съвет взе категорично решение, че България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини срещу COVID-19. България желае да получава от тук нататък дози само, когато има нужда, като тя да определя количествата, които са нужни, а заплащането да се извършва след доставка на такива количества. Огромен брой дози ваксини бяха бракувани. Имаме около 1,4 млн. дози, които са платени, но не могат да се приложат и ще трябва също да се бракуват, тъй като няма на кого да ги прилагаме", заяви Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Здравният министър: В момента населението няма нужда от ваксини срещу COVID-19

"България и Полша постигнахме съгласие и имаме обща позиция по предоговарянето на условията за доставки на ваксини срещу COVID-19. Смятаме, че е неприемливо финанси на здравеопазването да бъдат харчени за ваксини, които няма да бъдат използвани. Обмисляме общо писмо до Урсула фон дер Лайен, както и до Pfizer, с което да апелираме за тяхната обществена отговорност", заяви Адам Ниеджиелски, министър на здравеопазването на Полша.

България и още три страни от ЕС искат предоговаряне за ковид ваксините

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Локомотив Пловдив питат БФС защо мачовете на клуба са в делнични дни
От Локомотив Пловдив питат БФС защо мачовете на клуба са в делнични дни
Само за 3 месеца: 3600 шофьори са засечени да карат пияни или дрогирани по пътищата
Само за 3 месеца: 3600 шофьори са засечени да карат пияни или дрогирани по пътищата