НОВИНИ

България и още страни от ЕС ще настояват за прекратяване на договора с "Пфайзер" за ковид ваксините

българия страни настояват прекратяване договора пфайзер доставка ваксини
bnt avatar logo
от БНТ
11:26, 08.03.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

България и още няколко страни от ЕС ще настояват Европейската комисия по здравеопазване да прекрати договора с "Пфайзер - Байонтех" за доставка на ковид ваксини, заяви на брифинг служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Според действащия в момента договор между ЕС и фармацевтичната компания, ваксините се доставят на квоти според броя на населението на всяка държава членка.

"България категорично заема позиция за прекратяване на договора с "Пфайзер - Байонтех" за доставка на ваксини. Другият вариант е да се спазват желанията на държавите членки за необходими количества, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава, за количествата, които са им необходими, за конкретен срок и плащането да се извършва след направената заявка", уточни министърът.

Меджидиев каза, че искането на България е категорично подкрепено от Полша, а през последните дни са се присъединили Чехия, Румъния и Литва. Водят се разговори със Словения и Хърватия, министърът очаква подкрепа от още страни.

"Категорично сме на едно мнение - България няма нужда от повече ваксини и принудата държавите да закупуват огромни количества, които после да унищожават, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за Европейския съюз".

Здравният министър: В момента населението няма нужда от ваксини срещу COVID-19

През 2022 г. България е унищожила над 2 милиона ковид ваксини и категорично няма да купува или доставя повече, каза още Меджидиев. Миналата събота той заяви пред БНТ, че страната ни не се нуждае от повече ваксини, дори напротив - през 2023 г. ни предстои да бракуваме още 2 800 000 дози.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС одобри повторно предложението за механизъм за разследване на главния прокурор
МС одобри повторно предложението за механизъм за разследване на главния прокурор
България иска официално от ЕС изравняване на земеделските субсидии
България иска официално от ЕС изравняване на земеделските субсидии