ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Колко ще ни струва празничната трапеза за Великден?

Чете се за: 02:40 мин.
Икономика
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Месец преди Великден проверихме колко ще ни струва празничната трапеза.

      Данни на Комисията по стоковите борси и тържищата показват, че тя ще е с 22% по-скъпа в сравнение с миналата година, като се има предвид поскъпването на основните продукти - яйца, козунаци, агнешко месо.

      Проверката по столичните магазини показа, че агнешкият бут сега се продава за около 26 лв. за килограм, а плешката - по 21 лв.

      По данни на комисията за стоковите борси и тържищата този Великден агнешкото е с 24% по-скъпо в сравнение с миналата година.

      От браншовата асоциация уверяват, че до празника няма да има промяна в цените на агнешкото. Различното тази година е, че повечето по-малки магазини ще работят по предварителна заявка, за да са сигурни, че ще продадат продукцията си.

      "Няма да има поскъпвания. Сега във фермата цените вървят между 10 и 12 лв. на килограм, а в магазините цената е до 25 лв. Съветвам потребителите да пазаруват от фермата", коментира Симеон Караколев, от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

      За много от потребителите цената на агнешкото и сега е непосилна.

      Яйцата са рекордьори по поскъпване. Преди година едно яйце на борсата е струвало 24 ст., а тази - вече е 39. Поскъпването е с 63%.

      "Абсолютно закономерно е това поскъпване. Ситуацията от 2022 година го определя, защото поскъпнаха ресурсите, фуражите. Към момента има едно успокояване и задържане на цената. Разбира се, има и спекулации в търговията на дребно, като търговците използват недобри практики", коментира Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата.

      По-високите цени на яйцата, захарта и брашното, естествено вдигат цената и на козунака.

      "Специално за нас мисля, че поскъпването ще е до 10% ,не повече в сравнение с миналата година. Няма да е много и то е въз основа на по-скъпите продукти и на работните заплати", обясни Красимир Господинов, управител на пекарна.

      Що се отнася до салатата, най-добре е да наблегнем на марулите и репичките, които сега са на поносима цена. Скокът при краставиците обаче е огромен - във веригите са по 4,50 за килограм, а в някои магазини достигат до 7 лв.

      Чуйте последните новини, където и да сте!
      Последвайте ни във Facebook и Instagram
      Следете и канала на БНТ в YouTube

      Свързани статии:

      НСИ: Годишната инфлация през февруари е 16%
      НСИ: Годишната инфлация през февруари е 16%
      Чете се за: 00:45 мин.

      ТОП 24

      Най-четени

      Водещи новини

      Product image