НОВИНИ

Какви промени в Бюджет 2023 предлагат от финансовото министерство (Обобщение)

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:04, 15.03.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Има риск за влизането ни в еврозоната, обяви финансовият министър Росица Велкова. Затова от министерството подготвят бюджет за 2023 г., в който разходите да се свият, данъчните закони да бъдат променени и да бъдат достигнати 6 млрд. лв. допълнителни приходи. Целта - страната да избегне свръхдефицит, затруднения при взимане на външен дълг и отдалечаване от еврозоната.

Финансовите разчети показват, че при запазване на приетите през 2022 г. политики от Народното събрание дефицитът ще достигне близо 7%. Затова от министерството внасят предложение за Бюджет 2023 и изменения в данъчните закони, които да премахнат риска от тежко финансово бъдеще за страната. Подготвяният сега Бюджет 2023 предвижда дефицит от 3%, промяна на данъци и орязване на някои разходи.

"Бихме влезли в процедура по свръхдефицит. На база на това ще бъде разработена средносрочната бюджетна прогноза за 2024-2026 г. Вече от 2024 г. няма дерогация. Това означава, че ако дефицитът бъде увеличен над 3%, няма да отговаряме на критерия. Това означава да има по-висок дълг, съобразно какъвто дефицит гласуват народните представители, което би създало проблем от набиране на ликвидност на международните капиталови пазари. При изключително висок дефицит и загубване на перспективата за влизане в еврозоната, международните инвеститори не биха дали такава доходност, каквато имахме на януарската емисия", посочи финансовият министър Росица Велкова.

Възможно е да се прибегне до заеми от Международния валутен фонд. За да се избегнат тези рискове, от министерството предлагат новият бюджет да включва:

  • въвеждането на т.нар. "данък свръхпечалба" - еднократна солидарна вноска за второ полугодие за тази година;
  • увеличение на толтакси и концесионни възнаграждения;
  • запазване на по-ниската ставка на ДДС само за хляба, брашно, бебешки храни и книгите;
  • увеличаване акциза на електронните цигари;
  • ограничаване на държавните командировки и представителни разходи.

Изпълнението на тези мерки ще вкара 6 млрд. лв средства в бюджета. Това ще позволи увеличение на пенсиите от средата на тази година, изплащането на заплатите, както и увеличението на заплатите в бюджетния сектор. Държавата обаче не е изправена пред фалит.

"Пред фалит не е изправена държавата, дотолкова, доколкото една държава е пред фалит, ако не може да си посрещне разходите. При условие, че ние предлагаме на Народното събрание да приеме бюджет в рамките на 3%, в никакъв случай. Ако те приемат предложение и дефицитът бъде одобрен на 3%, не би следвало да има притеснение въобще, че държавата е изправена пред фалит", каза още Росица Велкова.

Веднага след изборите от финансовото министерство ще внесат проектозакона за държавния бюджет. На 17 март ще бъде публикуван за обществено обсъждане и Кодекса за застраховане, който бе сред законите нужни за приемането ни в еврозоната, но не бе приет от парламентарната комисия в последния парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трафикът на мигранти: Какъв е профилът на каналджиите?
Трафикът на мигранти: Какъв е профилът на каналджиите?
ИБА обеща справедливост по време на световното по бокс за жени
ИБА обеща справедливост по време на световното по бокс за жени