Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕС не вижда заплаха за финансовата стабилност след фалитите на банки в САЩ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:43, 15.03.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Фалитите на американски банки нямат пряко отражение върху банковия сектор и финансовата стабилност на ЕС. Това увери еврокомисарят по капиталовите пазари Марейд Макгинес по време на дебат с евродепутатите.

Според европейските институции място за притеснение няма, но ЕС трябва да бъде нащрек.

Еврокомисар Макгинес каза, че в първите дни фалитите на американските банки са се отразили неблагоприятно на международните пазари, но това е било временно. Според нея европейският банков сектор е в добро състояние и показва устойчивостта си през последните години.

"Silicon Valley Bank има много ограничено присъствие в ЕС и ние сме в контакт със съответните надзорни органи. Така че прякото въздействие на тези банкови фалити върху ЕС изглежда ограничено", коментира Марейд Макгинес.

В Европа Ес Ви Би има представителства в Германия, Дания и Швеция. Според Макгинес банковите фалити доказват, че чуждестранните кредитори в ЕС трябва да спазват по-строги правила. Еврокомисарят каза, че ликвидността на банките в САЩ не наблюдавана задълбочено, нещо, което в Европа няма как да се случи.

Акциите на банка Credit Suisse се сринаха с близо 20%

Испанският евродепутат и зам.-председател на комисията по икономически и парични въпроси Ева-Мария Попчева смята, че ЕС си е взел поука от банковата криза през 2008 година и е правилата са много по-строги.

"Аз не бих казала, че има опасност, но това не означава, че трябва да гледаме на американците с някаква арогантност и да казваме, че на нас никога не може да ни се случи. Трябва да сме внимателни, но ситуацията е съвсем различна при нас. Тук имаме правила, които са много по-стриктни, нашите банки имат много по-голяма ликвидност и това го направихме след кризата през 2008 и 2009 г. и затова имаме и механизъм за резолюция на банки, т.е. имаме съвсем друг правен контекст, много по-стриктен".

Въпреки това, според Попчева, Европа трябва внимателно да следи какво става в САЩ и да не допуска това да се случи тук.

"Това, което стана в Щатите, трябва да знаем, че е нещо специфично. Това са банки, които са много различни от нашите банки. Тези банки имат много криптовалута, имат проблеми с ликвидност. Така че това е съвсем друга ситуация, но както казах, трябва винаги да сме нащрек", коментира още тя.

Според Макгинес уроците от американските банкови фалити са, че ЕС трябва да има ефективен набор от инструменти за управление на кризи за банковия сектор, за да защитава доверието на вложителите, финансовата стабилност и данъкоплатците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦИК глоби двама кандидат-депутати заради реч на омразата
ЦИК глоби двама кандидат-депутати заради реч на омразата
ЦСКА победи Балкан Ботевград като гост в НБЛ
ЦСКА победи Балкан Ботевград като гост в НБЛ