НОВИНИ

Край Бургас бурното море погълна пешеходна алея

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 20.11.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Край Бургас бурното море погълна пешеходна алея. Вече няма селища без ток и затворени пътища. Заради сериозните проблеми вчера и критиките към действията на снегопочистващата фирма днес имаше среща между областния управител Пламен Янев и ръководството на компанията за изясняване на ситуацията.

Пешеходната алея между Солниците и кв. "Сарафово" в Бургас пропадна.

"Около 10 метра се върви в тревата. Алеята я няма вече, пропадна. Вчера през деня я имаше горе-долу, имаше около 1 метър останало от нея, но днес вече не", каза Илия Атанасов.

Срутената крайбрежна алея е държавна собственост и е изградена върху брегоукрепително съоръжение. Заради проблемния участък Община Бургас спешно изготви проект, с който се конкретизираха мерките за укрепване на свлачището.

"Пропиляхме много време на съгласуване, на подготовка на проекта. И се оказва, че ако досега бяхме реагирали, двойно по-малко средства щяха да бъдат необходими", обобщи Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Сериозен проблем в дните на бедствието се оказа реакцията на фирмата за снегопочистване. Проходът Слънчев бряг-Обзор остана затворен за часове, по пътя Бургас - Малко Търново придвижването беше изпитание за шофьорите. Причината - закъсняла реакция на фирмата, отговорна за почистването.

"Получих информация от ОДМВР и пътно управление, че те не са реагирали навреме, поради което беше нужно да се пренасочват машини от други фирми", посочи Стефан Янев, областен управител на Бургас.

Днес се проведе среща между представители на снегопочистващата фирма и областната управа. От фирмата заявиха, че изпълняват стриктно подписания договор за зимно поддържане.

"След като установихме, че бурята е по-силна от очакванията и е истинска природна стихия, беше подсилена тази техника и така се справихме. Към днешна дата нямам информация, че договора ще бъде прекратяван", каза инж. Веселин Господинов, изпълнителен директор на "БГ НОВА" АД.

В утрешния ден се очаква и становището на областната управа в Бургас.

Автор: Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кадрови проблеми в Аталанта преди мача с Наполи
Кадрови проблеми в Аталанта преди мача с Наполи
Юлиан Нагелсман: Не сме достигнали предела на нашите възможности
Юлиан Нагелсман: Не сме достигнали предела на нашите възможности