НОВИНИ

Край на войната на документи между двете ДПС-та и заплетените юридически казуси

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:00, 11.09.2024
Чете се за: 06:57 мин.
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Върховният административен съд разпореди ЦИК незабавно да регистрира коалицията около Делян Пеевски "Движение за права и свободи - Ново начало". Решението на върховните магистрати дойде на фона на продължаващата юридическа битка между двете фракции в движението. Лоялните на Доган пък ще се явят на изборите пак като коалиция, но с наименованието "Алианс за права и свободи".

Оказа се, че състезанието кой е първи от първия ден за регистрация продължи до последния. Днес в съдебната зала стана ясно, че коалицията около Делян Пеевски "Движение за права и свободи - Ново начало" е основана два дни преди тази около лоялните на Ахмед Доган "Демокрация, права и свободи - ДПС". Съдът в решението се позова на закона, който казва, че регистрацията по електронен път с електронни подписи е валидна, след като не е изрично забранена и на собствената си практика от предишни съдебни казуси. От ДПС на Пеевски запазиха мълчание, а лоялните на Доган нападнаха съда, като заявиха, че решението е плод на превзетата държава.

Съдът приема, че коалицията, в която ДПС участва като партия "Движение за права и свободи - Ново начало" е създадена на 27 август с цел да участва в парламентарните избори на 27 октомври. И е подала заявление за регистрация за вота 5 минути след полунощ на 02 септември, когато започва приемането на документи. Съдът подчертава, че Законът за електронното управление задължава административните органи да предоставят всички услуги по електронен път, освен в случаите когато друг закон не изисква особени правила и допълва, че вече два пъти със свои решения административните съдилища са зачитали като редовно подадени документи по електронен път, подписани с електронни подписи.

Освен това, според съда изцяло несъобразени с Изборния кодекс са указанията на ЦИК коалицията "ДПС - Ново начало" да извади от състава си ДПС като партия. Върховният административен съд указва на ЦИК незабавно да регистрира коалицията Движение за права и свободи - Ново начало". А Докато съдът заседаваше, в ЦИК надпреварата между двете крила в ДПС продължи. Първо Хамид Хамид, упълномощен от председателя на ДПС Делян Пеевски изтегли внесеното вчера в ЦИК заявление, с което се иска ДПС да бъде регистрирано като самостоятелна партия за парламентарния вот. Минути по-късно Тимур Халилов, упълномощен от Джевдет Чакъров отново внесе документи за регистрацията на ДПС.

БНТ: Докога така с това подаване - оттегляне, подаване - оттегляне, изглежда като омагьосан кръг?

Тимур Халилов, председател на Контролната комисия на ДПС: "Ние подаваме заявление за участие на ДПС в изборите като партия, за да удовлетворим желанието на нашите избиратели и ще изпълняваме думата на Закона така, че да може избирателите, които вярват на ДПС да имат въжможността да гласуват за ДПС."

Докато Халилов подаваше документи в ЦИК излезе решението, с което съдът задължава ЦИК да регистрира коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало".

Джевдет Чакъров, председател на ДПС: "Изключеният от ДПС Пеевски открадна "Марката ДПС" за предстоящите избори с помощта на ВАС като инструмент на превзета държава. Днешното решение на ВАС е връхна точка за употребата на Пеевски за употреба на всички възможни институции за постигане на лични цели. Противоречащото на редица правни норми решение на ВАС е ярък символ на разпада на държавността."

Въпреки, че решението на съда е окончателно, Чакъров допълни, че търсят възможности за неговото обжалване и се обърна към структурите на партията.

Джевдет Чакъров, председател на ДПС: "Към всички наши членове и симпатизанти, че истинското, автентичното ДПС ще участва на изборите на 27 октомври. Всички те ще имат възможност да подкрепят ДПС на д-р Ахмед Доган."

Чакъров не уточни как ще участват изборите, въпреки, че по-рано отговорът на този въпрос дойде от лидера на Земеделския народен съюз Румен Йончев, който подаде документи за регистрацията на коалиция "Алианс за права и свободи". В нея влизат партиите "СборЪ" и "Земеделски народен съюз", които получиха отказ за регистрация като част от коалицията "Демокрация права и свободи - ДПС".

Румен Йончев, председател на Земеделски народен съюз: "Тук сме, за да регистрираме коалицията "Алианс за права и свободи". Разбира се ние не крием това, че ДПС реално също ще участва при нас. - ДПС на Доган? - ДПС."

Така двете коалиции на спорещите в ДПС фракции, които блокираха работата на ЦИК в първия ден за подаване на документи стигнаха до решения за регистрацията си в последния момент.

Пред коалицията около Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" има още едно препятствие - а именно ЦИК да провери документите им и да прецени, че те са редовни, за да ги регистрира. Пред коалицията около Делян Пеевски "Движение за права и свободи" вече не би трябвало да има пречки да бъдат регистрирани. Кой ще спечели по-голямо доверие - думата ще има избирателят на 27 октомври.

По темата работиха И. Никодимов, М. Кирова и Цв. Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След скандалните реклами в интернет: Властите въведоха пълна забрана на продажбата на енергиен прах
След скандалните реклами в интернет: Властите въведоха пълна забрана на продажбата на енергиен прах
Женският волейболен тим на Левски стартира контролите с вечно дерби
Женският волейболен тим на Левски стартира контролите с вечно дерби